Τρίτη αιτία θανάτου εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες ότι θα είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ως το 2020.

Πρόκειται για μια νόσο-μάστιγα της εποχής μας που οφείλεται κατά 80%-90% στο κάπνισμα. Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παγκόσμια επίπτωση της ΧΑΠ στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται στο 10% σε ενηλίκους άνω των 40 ετών. Το 50% περίπου των πασχόντων είναι ηλικίας κάτω από 65 ετών. Η επίπτωση της νόσου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες λόγω της συνεχιζόμενης έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου (κυρίως κάπνισμα) και της γήρανσης του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχει από ΧΑΠ, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 600.000 Ελληνες νοσούν. Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (56%, δηλαδή 300.000) δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των ασθενών συνεχίζουν να καπνίζουν παρά τη διάγνωση της νόσου.
Tα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι: βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στη μυϊκή προσπάθεια, με σταδιακή επιδείνωση.
Η διάγνωση της ΧΑΠ πρέπει να θεωρείται πιθανή σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει δύσπνοια, χρόνιο βήχα ή απόχρεμψη ή και έκθεση σε παράγοντες κινδύνου της νόσου. Απαραίτητος για τη διάγνωση είναι ο λειτουργικός έλεγχος των πνευμόνων (σπιρομέτρηση προ/μετά βρογχοδιαστολή).
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες που οδηγούν στη μείωση των παροξύνσεων της νόσου, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, καθώς και στη μείωση της θνητότητας. Eλπιδοφόρες νέες φαρμακευτικές θεραπείες είναι διαθέσιμες ήδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή αναμένονται σύντομα. Ανάμεσά τους η ουσία γλυκοπυρόνιο, που αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ. Ωστόσο στη χώρα μας καθυστερούν να πάρουν τιμή και να μπουν στη θετική λίστα φαρμάκων προκειμένου να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ