Οι εναλλαγές του καιρού και η μείωση της θερμοκρασίας κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης. Η εφετινή χρονιά θεωρείται δυσκολότερη από άλλες προηγούμενες. Μπορεί να μην απειλούμαστε εφέτος από πανδημία γρίπης, κινδυνεύουμε όμως από έναν άλλον «ιό», εξίσου ισχυρό και «ύπουλο», ο οποίος ονομάζεται οικονομική ύφεση. Οι ειδικοί επιστήμονες «χτυπούν» ειδικά την εφετινή χρονιά το καμπανάκι του κινδύνου: μεγάλος αριθμός Ελλήνων μπορεί να νοσήσει σοβαρά από γρίπη εξαιτίας της στέρησης οικονομικών πόρων και αναγκαίων αγαθών.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μία από τις βασικές ασθένειες του χειμώνα. Συγκριτικά με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, η γρίπη προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, ιδίως στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αναζητούν εγκαίρως ιατρική βοήθεια όταν εμφανίζουν συμπτωματολογία γρίπης τον χειμώνα ώστε να ξεκινούν εγκαίρως αντιιική αγωγή και να έχουν την κατάλληλη –ενδεχομένως και νοσοκομειακή –υποστήριξη.
Η γρίπη προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία. Εκτός από τον άνθρωπο, προσβάλλει και άλλα θηλαστικά αλλά και κάποια πτηνά.
Κάθε χρόνο ταλαιπωρεί χιλιάδες Ελληνες και είναι σημαντικός παράγοντας αύξησης του αριθμού των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας. Θεωρείται δε μία από τις βασικές αιτίες θανάτου προκαλώντας πάνω από 1.000 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

«Η δεξαμενή ασθενών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου έχει παρουσιάσει δραματική αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες»
τονίζει ο κ. Τσιόδρας.
Οπως εξηγεί η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καθηγήτρια κυρία Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, οι δυσκολότερες συνθήκες ζωής και γενικότερης καταστάσεως υγείας οι οποίες συμβαδίζουν με την οικονομική κρίση ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των σοβαρών περιστατικών γρίπης την εφετινή χρονιά.
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, πονοκέφαλος, μυαλγίες και συχνά έντονη καταβολή, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα, όπως ρίγος, αίσθημα κόπωσης και σπανιότερα διάρροια και εμετοί.
Τα παιδιά συχνά εμφανίζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετοί και διάρροιες.
Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται περίπου μία ως τρεις ημέρες μετά την επαφή με τον ιό και τυπικά διαρκούν από δύο ως επτά ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες.
Πέρυσι η γρίπη στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από την επικράτηση των στελεχών της γρίπης Α (95% σε σχέση με τα Β που ήταν 5%), καθώς και την επάνοδο του πανδημικού στελέχους Α Η1Ν1 2009 (43% των Α στελεχών ενώ τα υπόλοιπα ήταν στελέχη Α Η3Ν2). Εκατόν δεκατρείς άνθρωποι νόσησαν σοβαρά και 49 έχασαν τη μάχη με τον θάνατο. Ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες.
Η επιτήρηση της γρίπης γίνεται μέσω ειδικών συστημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως:
1. Του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου ιδιώτες γιατροί καταγράφουν τα περιστατικά με γριπώδη συνδρομή.
2. Του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, όπου επιβεβαιώνεται εργαστηριακά η παρουσία του ιού σε συγκεκριμένο αριθμό δειγμάτων από τα εργαστήρια αναφοράς γρίπης.
3. Του συστήματος επιτήρησης σοβαρών περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα δεδομένα που συλλέγονται αναλύονται και δημοσιεύονται σε εβδομαδιαία βάση στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ δίδοντας μια εικόνα για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα.
Μοναδικό προληπτικό μέτρο το εμβόλιο
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κυρία Κρεμαστινού, το καλύτερο και μοναδικό προληπτικό μέτρο για την προστασία απέναντι στη γρίπη είναι το εποχικό εμβόλιο, το οποίο έχει εξαιρετική ασφάλεια. Στον τομέα της αποτελεσματικότητας αυτή φαίνεται ότι ποικίλλει ανάλογα με το στέλεχος (μικρότερη πέρυσι στα στελέχη τύπου Α) και στα ηλικιωμένα άτομα (>65 ετών). Αυτός είναι και ο λόγος που έγινε εφέτος μια τροποποίηση στη σύσταση του εμβολίου ώστε να υπάρχει κατά το δυνατόν καλύτερη κάλυψη. «Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να αποτελεί το κυριότερο διαθέσιμο όπλο στην πρόληψη της εποχικής γρίπης για τους ευπαθείς πληθυσμούς» τονίζει.
Ωστόσο η προσπάθεια εμβολιασμού σε επίπεδο γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει την αναμενόμενη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Οπως έδειξαν μελέτες του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τελευταία χρόνια μόλις το 10% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, ενώ σε επίπεδο χρονίως πασχόντων το αντίστοιχο ποσοστό μόλις που ξεπερνά το 20%.

«Τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς κατώτερα των προσδοκιών και των στόχων μας για τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας, που θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστά άνω του 75%, σύμφωνα και με τις διεθνείς οδηγίες»
σημειώνει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ακόμη μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού εμφανίζει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (περίπου 10%-15%).

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάθε χρόνο καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας η οποία ακολουθείται από μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για το κοινό»
ανέφερε η κυρία Κρεμαστινού καλώντας τους επαγγελματίες υγείας να δώσουν το καλό παράδειγμα. «Τους παρακαλώ να εμβολιαστούν οι ίδιοι για τη δική τους προστασία και των ασθενών τους αλλά και να ενισχύσουν την εμβολιαστική μας προσπάθεια για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Λέμε ναι στο εμβόλιο της γρίπης ώστε να έχουμε λιγότερους θανάτους την εφετινή περίοδο, για να μην έχουμε πάλι εφέτος επιδημία από γρίπη, με μεγάλο αριθμό σοβαρών περιστατικών και θανάτων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ