«Ομορφάααααντρα μου!». Η φράση που συνοδεύει κάθε μοντέρνο «βρώμικο», με ωμό κρεμμυδάκι ή χωρίς, δεν προκαλεί μόνο θυμηδία αλλά και ερωτηματικά. Διατροφικά ερωτηματικά. Τι τρώμε στις καντίνες, πόσες θερμίδες παίρνουμε, και εν τέλει πόσο…βρώμικο είναι το «βρώμικο»; Όχι, ότι θα στερηθούμε την απόλαυση που προσφέρει ύστερα από ένα γερό ξενύχτι, αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε τι μας ξημερώνει.

«Έχει σημασία η ποιότητα των υλικών», λέει η κλινική διαιτολόγος κυρία Ειρήνη Μπαμπαρούτση. «Γι΄ αυτό ακριβώς τονίζουμε ότι η ίδια τροφή, το hot dog, όταν παρασκευάζεται στο σπίτι είναι εντελώς διαφορετική συγκριτικά με αυτή της καντίνας. Καταρχάς το ψωμάκι που χρησιμοποιείται είναι διαφορετικό, το μη σπιτικό εμπεριέχει περισσότερο αλάτι καθώς και ζάχαρη, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικό γευστικά αλλά και να συνδέεται άρρηκτα με τη γευστική μνήμη.

Ακόμη και ποσοτικά είναι πολύ περισσότερο, αντιστοιχεί σε 3-4 φέτες ψωμιού. Το λουκάνικο εμπεριέχει 82 mg κορεσμένου λίπους_ όταν το κοτόπουλο φθάνει τα 25 mg, η σοκολάτα τα 25 mg, και ένας κρόκος αβγού τα 245 mg. Στα αλλαντικά, ελλοχεύει βεβαίως, πάντα ο ίδιος κίνδυνος, αυτός της νοθείας με κρέας δεύτερης ποιότητας, η οποία καλύπτεται εντέχνως με τα μπαχάρια, το αλάτι και το πιπέρι. Στην αγορά (super markets) κυκλοφορούν λουκάνικα στα οποία έχουν αντικατασταθεί τα κορεσμένα λιπαρά με ελαιόλαδο και ωμέγα 3. Συνολικά, ένα hot dog που συνοδεύεται από λάχανο, κρεμμύδι, κέτσαπ και μουστάρδα μεταφράζεται σε 600 θερμίδες. Το πρόβλημα είναι ότι καταναλώνεται ύστερα από βραδιά αλκοόλ, αμέσως μετά την έξοδο από το μπαρ και ενώ έχει αυξηθεί το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να βομβαρδίζεται και τα τριγλυκερίδια να χτυπούν κόκκινο. Αν το βρώμικο καταναλωθεί με λίγες ώρες διαφορά από το ποτό, έχει περισσότερες πιθανότητες να μετατραπεί- μέρος του, τουλάχιστον – σε ενέργεια».

»Παίζει ρόλο ποιος καταναλώνει τι», προσθέτει η κυρία Μπαμπαρούτση. «Άνθρωποι με καλή φυσική κατάσταση απορροφούν καλύτερα ένα γεύμα, ακόμη και το «βρώμικο». Η παράμετρος αυτή είναι καθοριστική, δίνοντας ουσιαστικά την απάντηση στην ερώτηση για το αν θα πρέπει να καταναλώνεται το βρώμικο και με ποια συχνότητα. Δεν μπορεί, εξάλλου, εύκολα κανείς να του αντισταθεί».