Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και γεύση όσο λίγα μπαχάρια. Η κανέλα και το γαρίφαλο είναι φτιαγμένα για να αγαπιούνται, δίνοντας γεύση στον καφέ, τα σιροπιαστά γλυκά, σε κέικ και μηλόπιτες, αλλά και στον κιμά, το κόκκινο κρέας, ακόμη και τα πουλερικά. Ειδικά, όταν ανακατεύονται παρέα, το άρωμά τους εκπέμπει σαγήνη προτού καν προλάβει η γεύση.

Κανέλα
Στην «Πολίτικη κουζίνα», του Τάσου Μπουλμέτη, ένας από τους ήρωες φροντίζει να δώσει τον ακριβή ορισμό της_ «γλυκιά και πικρή όπως η γυναίκα» (όποιος το παρακάνει στις ποσότητες, έχει γευθεί την πικράδα που αφήνει στο στόμα).

Με καταγωγική ρίζα από την Κεϋλάνη, την Κίνα και τις Ινδίες, η κανέλα θεωρείται από τα αρχαιότερα μπαχαρικά.

Η κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας, ενώ ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, παρά ταύτα δεν μπορεί να μπει σε μεγάλες ποσότητες στα πιάτα μας. Είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. Ο αποξηραμένος φλοιός της, όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα, καθώς έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση.

Όταν προστίθεται στο φαγητό, αυξάνει αυτομάτως τον χρόνο συντήρησής του. Συναντάται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές, καθώς… ανεβάζει τη θερμοκρασία, τονώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Πολλοί τη συγχέουν με την κάσσια, φυτό συγγενικό, που προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ. Αν και η γεύση της είναι πιο δυνατή, εντούτοις η διάκριση είναι δύσκολη όταν τα μπαχαρικά είναι σε μορφή σκόνης. Τα ξυλάκια κάσσιας ξεχωρίζουν από τα αντίστοιχα της κανέλας, καθώς είναι συμπαγή και δεν αποτελούνται από λεπτές στρώσεις.

Γαρίφαλο
Ή αλλιώς μοσχοκάρφι. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται θεραπευτικά στην ακμή, τον έρπητα, ακόμη και το κριθαράκι. Έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.

Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.

Το γαρίφαλο προσφέρει τα χαρίσματα του σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, τα καπνιστά και το ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως το χοιρινό, τις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και τις σούπες. Ταιριάζει με το κυνήγι, ενώ αρωματίζει πολλές φορές το ρύζι και το τσάι.

Προσοχή στις ποσότητες, είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό – συνιστάται, να αφαιρείται από το φαγητό προτού σερβιριστεί.

Συνταγές

Κανελάδα

Υλικά:

●750 γρ. ζάχαρη
●1,5 λίτρο νερό
●4 ξυλάκια κανέλας
●2 γαρίφαλα

Εκτέλεση: βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τα ξυλάκια της κανέλας και τα γαρίφαλα και προσθέτετε το νερό. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, και αν χρειαστεί ξαφρίζετε. Μόλις γίνει παχύρρευστο το σιρόπι, βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε την κανελάδα να κρυώσει και τη βάζετε σε μπουκάλια. Διατηρείται εντός ή εκτός ψυγείου.

Tip: πίνεται σαν αναψυκτικό, μπορείτε να τη βάλετε σε παγωτά ή να τη σερβίρετε με κρύο νερό και παγάκια σαν γρανίτα.

Αρωματικό πιλάφι

Υλικά:

●1½ φλιτζάνι ρύζι
●½ φλιτζάνι σταφίδες
●½ φλιτζάνι κάστανα
●½ φλιτζάνι κουκουνάρι
●½ ποτηράκι κόκκινο κρασί
●½ κουταλάκι κανέλα
●½ κουταλάκι ζάχαρη
●4 κουταλιές ελαιόλαδο
●½ ματσάκι άνηθο
● Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: βάζετε τις σταφίδες με το κρασί να μουλιάσουν σε ένα μπολ για αρκετές ώρες και καβουρδίζετε το κουκουνάρι. Βράζετε τα κάστανα, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε τις σταφίδες με το κρασί, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, τον άνηθο ψιλοκομμένο, την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν και βάζετε το ρύζι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο.

Ινδικό κοτόπουλο

Υλικά:

●4 φιλέτα κοτόπουλο
●3 ντομάτες
●1 κεσεδάκι γιαούρτι
●4 σκελίδες σκόρδο
●1 μεγάλο κρεμμύδι
●½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
●1 ξυλάκι κανέλα
●½ κουταλάκι ψιλοκομμένο κόλιανδρο
●7 σπόρους κάρδαμο
●4 γαρίφαλα
●½ κουταλάκι κάρι
●2 φύλλα δάφνης
●5 κουταλιές ελαιόλαδο
●Αλάτι

Εκτέλεση: κόβετε τα φιλέτα σε μπουκιές. Λιώνετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το τζίντζερ και λίγο νερό μέχρι τα υλικά να γίνουν αλοιφή. Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε τα φύλλα δάφνης, το κάρδαμο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις μαραθεί, βάζετε την πάστα που έχετε προηγουμένως φτιάξει και τον κόλιανδρο, και ανακατεύετε για περίπου 1 λεπτό. Τρίβετε τις ντομάτες, τις ρίχνετε στο τηγάνι και προσθέτετε τις μπουκιές κοτόπουλου, αλάτι και 1 ποτήρι νερό. Μόλις τα υλικά βράσουν, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε να μαλακώσει το κρέας, γυρίζοντάς το για να ψηθεί ομοιόμορφα. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, βγάζετε το καπάκι, ρίχνετε το γιαούρτι, ανακατεύετε απαλά και περιμένετε να δέσει η σάλτσα.