Τα ενοχλητικά σπυράκια που εμφανίζονται στο πρόσωπο αρκετών νέων ατόμων, τα οποία οφείλονται στην ακμή, σχεδόν «σβήνουν» ως δια μαγείας το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη δερματολόγο – αφροδισιολόγο κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, το καλοκαίρι η ακμή παρουσιάζει συνήθως βελτίωση ακόμη και χωρίς χορήγηση αγωγής, αφού ήλιος δρα βακτηριοστατικά εμποδίζοντας την ανάπτυξη και δράση του προπιονικού βακτηρίου P. acnes.
Πρόκειται για έναν μικροοργανισμό ο οποίος ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για την ύπαρξη της ακμής. Αλλοι παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονολογικές διαταραχές στις ωοθήκες, στα επινεφρίδια ή σε επίπεδο τριχοσμηγματογόνου μονάδας μέσω κάποιων ένζυμων που μετατρέπουν την τεστοστερόνη σε ενεργή, και η αυξημένη σε πάχος κερατίνη στιβάδα (η τελευταία στιβάδα του δέρματος), η οποία επειδή είναι πιο παχιά στο επίπεδο του πόρου δεν αφήνει το σμήγμα να παροχετευτεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπυράκια. Στη δημιουργία ακμής συμβάλλουν επίσης οι λιπαρές κρέμες, η υγρασία στο περιβάλλον, ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες.

Το καλοκαίρι και οι βλάβες
Το καλοκαίρι πολλά άτομα που υποφέρουν από την ακμή, νιώθουν καλύτερα τόσο λόγω της έντονης ηλιοφάνειας όσο και εξαιτίας του χρώματος του δέρματος. Το μαύρισμα συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας του ατόμου, καλύπτοντας τις κοκκινίλες και τις σκούρες κηλίδες δίνοντας ένα πιο ενιαίο χρώμα στην επιδερμίδα. Παράλληλα, το θαλασσινό νερό «ξεραίνει» την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η λιπαρότητα.
Ωστόσο, η βελτίωση αυτή δεν αφορά όλες τις βλάβες της ακμής. Έτσι, άτομα που έχουν σπυράκια με άσπρο κεφαλάκι, δηλαδή με πύων, παρουσιάζουν μεγαλύτερη βελτίωση, ενώ όσοι έχουν μαύρους πόρους δεν βλέπουν σημαντική διάφορα.

Οι λιπαρές κρέμες επιδεινώνουν το πρόβλημα
«Σε ορισμένους επιδεινώνεται το πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες», αναφέρει η κυρία Λαμπρινοπούλου. Ενας από τους λόγους είναι η χρήση λαδιών ή πολύ λιπαρών αντηλιακών, τα οποία φράζουν τον πόρο και δεν παροχετεύεται το σμήγμα δημιουργώντας κυρίως σπυράκια με πύων.
Επίσης, στα τροπικά κλίματα λόγω υγρασίας στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες προκαλείται αυξημένη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα αύξηση της λιπαρότητας του δέρματος και δημιουργία ή επιδείνωση της ακμής.
«Μερικές φορές άτομα που έχουν ακμή μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς να υπάρχουν οι παραπάνω λόγοι και χωρίς να έχουν κάποια αιτιολογική εξήγηση. Οι περιπτώσεις αυτές όμως είναι σπάνιες», σημειώνει.

Τι πρέπει να κάνουν τα άτομα με ακμή
Ανάλογα με το είδος της ακμής και τη βαρύτητα αυτής, ο δερματολόγος έχει χορηγήσει την ανάλογη αγωγή. Σε ελαφριά έως μέτρια ακμή χορηγούνται τοπικά σκευάσματα όπως κρέμες ή λοσιόν που περιέχουν αντιβίωση και έχουν δράση κατά του P. acnes. Παράλληλα, μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλεί το βακτήριο. Επίσης χορηγούν κρέμες που προκαλούν απολέπιση μειώνοντας το πάχος της κερατίνης στιβάδας και έχουν σμηγματορυθμιστική δράση. Η έκκριση του σμήγματος μειώνεται καθώς και η λιπαρότητα του δέρματος.
Από τις τοπικές αγωγές τους καλοκαιρινούς μήνες να αποφεύγονται αυτές που προκαλούν έντονη απολέπιση εκτός αν δερματολόγος κρίνει ότι χορήγηση τους είναι απαραίτητη.
Τους καλοκαιρινούς μήνες όλες οι συστηματικές αγωγές πρέπει να χορηγούνται με προσοχή αφού μπορεί να προκαλέσουν μέλασμα (πανάδες κηλίδες και φωτογήρανση). Ο δερματολόγος όμως θα αποφασίσει ανάλογα με το περιστατικό αν θα δώσει ή όχι συστηματική αγωγή. Παράλληλα θα χορηγήσει την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα για την προστασία του δέρματος.