Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου, Μαγείρεμα: 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα

1 αρνίσια συκωταριά (1-1,200 κιλά)

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε καρεδάκια

2 μαρούλια κομμένα σε χοντρές λωρίδες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. καφέ ρύζι καρολίνα ή γλασέ.

150 ml ελαιόλαδο

2 αυγά

2-3 λεμόνια
Αλατοπίπερο

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό. Όταν βράσει ρίχνουμε μέσα την συκωταριά και την αφήνουμε για 2-3 λεπτά να ζεματιστεί. Την βγάζουμε σ’ ένα ταψί, την αφήνουμε να κρυώσει και την ψιλοκόβουμε σε κομματάκια ενός εκατοστού περίπου. Στραγγίζουμε τα κομμάτια σε στραγγιστήρι.

Πετάμε το νερό από την κατσαρόλα και ρίχνουμε το λάδι. Σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, και τα κομματάκια της συκωταριάς για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Επειτα προσθέτουμε το μαρούλι και τον άνηθο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 λίτρα νερό περίπου και βράζουμε για 20 λεπτά. Επειτα προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά.

Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Κτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν (2-3 λεπτά) και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό των λεμονιών. Αν θέλουμε την μαγειρίτσα μας ξινούτσικη βάζουμε τρία λεμόνια αλλοιώς δύο. Παίρνουμε λίγο βραστό ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο για να έρθει στην σωστή θερμοκρασία και να μην «κόψει». Επειτα προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και την σείουμε για να δέσει το αυγολέμονο χωρίς να κόψει. Η μαγειρίτσα της Ελευθερίας γίνεται αρκετά πηχτή, δεν γίνεται αραιή σούπα. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.