Η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες διοργανώνει μια φορά τον χρόνο την εβδομάδα Goût de France. Πρόκειται για μια εβδομάδα που μας γνωρίζει την γαλλική γαστρονομία και τα προϊόντα της χώρας. Κάθε χρόνο, η «εβδομάδα» παίρνει άλλη μορφή. Άλλοτε «δοκιμάζουμε το γαλλικό κρέας» άλλοτε, διάφορα εστιατόρια και σεφ που συμμετέχουν μαγειρεύουν γαλλικές συνταγές.

Φέτος η ιδέα ήταν να γίνει ένα διαγωνισμός για την παρασκευή, macarons, της μικρής γαλλικής λιχουδιάς που έχει κατακτήσει τον κόσμο και είναι ένα από τα σήματα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής.
Η ιδέα αυτή έχει το εξής καινοτόμο: Δεν απευθύνεται σε «ειδικούς» αλλά στο ευρύτερο κοινό, που καλείται όχι μόνο να «δοκιμάσει» ή να παρακολουθήσει κάτι, αλλά να συμμετάσχει ενεργά στην όλη διαδικασία.
Η ανταπόκριση ήταν θερμή στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη όπου ήρθαν διαγωνιζόμενοι απ’ όλη την Ελλάδα, όλων των επαγγελμάτων, ειδικοί και ερασιτέχνες, και διαφόρων ηλικιών.

Η τελική γευσιγνωσία για την επιλογή των νικητών της Νοτίου Ελλάδος έγινε στην Αγία Παρασκευή στις 2 Φεβρουαρίου στο ελληνογαλικό σχολείο Eugène Delacroix.
22 διαγωνιζόμενοι και 6 κριτές: Οι chefs Jean Marie Hoffmann, chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, ο Jean-Louis Kapsalas, ο Ανδρέας Λαγός και οι chefs patissiers Νικόλας Νικολακόπουλος και Δημήτρης Χρονόπουλος.
Οι διαγωνιζόμενοι είχαν το δικαίωμα να φτιάξουν αλμυρά ή γλυκά μακαρόν, και μια μικρή δέσμευση να εμπνευστούν από την ελληνική και την γαλλική κουζίνα και ζαχαροπλαστική.
Στα 22 μακαρόν βέβαια κέρδισε η παράδοση καθώς η μεγάλη τους πλειοψηφία, τα ¾ περίπου, ήταν γλυκά και λίγα μόνο ήσαν αλμυρά.

Οι σεφ δοκίμασαν και βαθμολόγησαν με βάση τα εξής κριτήρια επιλογής: γεύση, εμφάνιση, ομοιομορφία και πρωτοτυπία των μακαρόν.
Ο πρώτος νικητής στην Αθήνα είναι ο Σταμάτης Ξενάκης, 46 ετών, ζαχαροπλάστης από την Νάξο. Το μακαρόν του με γλυκάνισο και ανθό αλατιού ήταν «κυκλαδίτικο» πρωτότυπο και όπως είπε ο κ. Hoffmann πολύ φίνο. Η δεύτερη νικήτρια ήταν η Χρύσα Σεβαστιάδου, (για τις κυρίες η ηλικία παραλείπεται). Έφτιαξε ένα μακαρόν με φουντούκι και σοκολάτα, κρέμα σοκολάτας και καραμελωμένα φουντούκια γύρω γύρω. «Πολύ καλά και πολύ νόστιμα, και τόσο «επαγγελματικά» που θεώρησα ότι εργάζεται στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Αντιθέτως μού είπε ότι δεν έχει σχέση αλλά ότι η βράβευση αυτή ίσως της ανοίξει τον δρόμο για μια αλλαγή επαγγέλματος. Αυτή η επίδραση του διαγωνισμού, με συγκινεί πραγματικά» μας είπε ο Jean-Marie Hoffmann. Ξεχώρισε επίσης στην τρίτη θέση η Ιnga Kupsyte Ναξιώτισσα εκ Βορρά, που έφτιαξε μακαρόν με ganache άσπρης σοκολάτας και καρύδας.
Από την Θεσσαλονίκη που όπως μού είπε ο κ. Hoffmann, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων παρουσίασε εξαιρετικά μακαρόν, νικήτρια ήταν η κ. Αγγελική Αγαθού, κερκυραία, πού έφτιαξε ένα μακαρόν με σοκολάτα και κουμ-κουάτ. Η δεύτερη νικήτρια θεσσαλονικιά αυτή, παρουσίασε ένα αλμυρό μακαρόν με καπνιστό πατζάρι, ψητά λαχανικά και ανεβατό Κοζάνης με ματζουράνα, που εντυπωσίασε τους κριτές. Ιδιαίτερη αναφορά μού έκανε ο κ. Hoffmann στο μακαρόν της Φιλιπίας Ροϊδου από την Κέρκυρα που έφτιαξε ένα γλυκό/αλμυρό μακαρόν με κρέμα από αυγοτάραχο Μεσσολογγίου.

Ο τελικός διαγωνισμός θα γίνει στις 19 Μαρτίου και θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα.