Εντόπισα το “σκαφάκι” με τις φέτες λόνζα Ευρυτανίας από το αλλαντοποιείο Στρεμμένου σε μια γωνιά του ψυγείου στο ΟΚ Market της γειτονιάς μου. Μπερδεύτηκα λίγο- το αλλαντικό το ήξερα ως λούντζα αλλά προφανώς το όνομα αλλάζει ανάλογα με την περιοχή.

Η γεύση του είναι ιδιαίτερη, λεπτή και γεμάτη αρώματα. Ψάχνοντας για λεπτομέρειες έμαθα ότι πρόκειται για ένα χειροποίητο προϊόν, φυσικής ωρίμανσης από το στρογγυλό (ψαχνό) της χοιρινής μπριζόλας, που αλατίζεται, μπαίνει σε φυσικό έντερο και κρεμιέται δυο – τρεις μήνες με διχτάκι για να ωριμάσει σε ελατοδάσος του Προυσσού Ευρυτανίας- εκεί εμποτίζεται με όλα τα αρώματα του. Γύρω γύρω προστίθεται πιπέρι- το οποίο βγαίνει εύκολα αν δεν το θέλετε- και κόβεται σε λεπτές φέτες.

Στην αγορά θα το βρείτε σε φέτες είτε στις συσκευασίες με την ποικιλία των αλλαντικών Στρεμμένου. Διατίθεται σε πολλά σημεία πώλησης.

Ενδεικτικά: Σούπερμάρκετ Θανόπουλος της Κηφισιάς, Delicatessen αφοι βασιλόπουλοι, “αγροτική γωνιά”. τυροκομείο Κωσταρέλλος σε Βριλήσσια, Κολωνάκι, Παλλήνη και Πόρτο Ράφτη, στον Μανδραγόρα και τον Λεβόν Τσερτσιάν στον Πειραιά, στο Θεσσαλονικιώτικο Feta bar και το “Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης”.