Θα βρούμε από κρεμμύδια και σκόρδα, μέχρι καρότα, πιπεριές, ντομάτες, σέλερυ και ό,τι ένα σωρό άλλα λαχανικά και μυρωδικά. Θα βρούμε ακόμη και μείγματα. Άλλα είναι σε σκόνη κι’ άλλα σε νιφάδες άλλα, όπως οι ντομάτες, σε μεγαλύτερα κομματάκια.

Θα τα χρησιμοποιήσουμε ως άρτυμα όπου θέλουμε να έχουμε την μυρωδιά των λαχανικών αλλά όχι τον όγκο τους. Μέσα σε μια ζύμη τάρτας ή ψωμιού (εμείς τα δοκιμάσαμε σε ζύμη ψωμιού από τον σεφ Θοδωρή Σταμούλη και βρήκαμε την ιδέα φαεινή). Θα τα χρησιμοποιήσουμε για να «μυρώσουμε» έναν ζωμό ή μια σούπα, θα τα πασπαλίσουμε μέσα στο νερό μιας μακαρονάδας, ή ακόμη θα τα χρησιμοποιήσουμε για να γλυτώσουμε χρόνο (το κρεμμύδι π.χ.) για ένα ριζότο.

Μας γλυτώνουν από το πλύσιμο και το καθάρισμα, δίνουν το άρωμα που θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε και τα δικά μας «αγαπημένα» μείγματα που θα αρτύσουν τις χορτόπιτές μας, τις σούπες και τους ζωμούς μας. Εννοείται ότι δεν αντικαθιστούν τα φρέσκα λαχανικά και ότι το γευστικό αποτέλεσμα που δίνουν είναι διαφορετικό, άλλες φορές πολύ επιτυχημένο, όπως ας πούμε μέσα στη ζύμη του ψωμιού.

Άλλες φορές πάλι είναι λύση γρηγοράδας όπως π.χ. το κρεμμύδι στο ριζότο. Η γεύση τους είναι «συμπυκνωμένη» και διαφορετική από τα φρέσκα μπορούν όμως να «βοηθήσουν» στην κουζίνα σε αρκετές περιπτώσεις.