Προετοιμασία 30′, Αναμονή 2 ώρες, Ψήσιμο 55′-60′

Υλικά (για 8-10 μερίδες)

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύριγια όλες τις χρήσεις

90 γρ. βούτυρομαλακωμένο

1 πρέζα αλάτι

2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

330 ml ανθρακούχο νερό ή σόδα

Για τη γέμιση

400 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

200 γρ. φέτα τριμμένη

1 αβγό

Ψαχνό από 1/2 βρασμένο κοτόπουλο

1 πρέζα μπούκοβο καυτερό

200 ml χυμό ντομάτας

10 ντοματίνια

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί μέχρι να γίνει τριφτή, να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά ανθρακούχο νερό όσο πάρει και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει σφιχτή η ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη.
Μετά, την απλώνουμε με το χέρι μας σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. και τη στρώνουμε ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα του σκεύους. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει. Τρυπάμε με ένα πιρούνι και βάζουμε επάνω από τη ζύμη μια λαδόκολλα. Γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια ώστε να μη φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο και ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°-180°C. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα φασόλια ή το ρύζι και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ξεκοκαλίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο και τρίβουμε το ψαχνό με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, την κεφαλογραβιέρα, τη φέτα και το αβγό. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το καυτερό μπούκοβο και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη ζύμη. Στολίζουμε με κομμένα ντοματίνια και ψήνουμε για 40 λεπτά, στους 150°C.

Τι πίνουμε: Ενα φίνο βαρελάτο Chardonnay όπως οι Πρόποδες του Ζαφειράκη.