Προετοιμασία 35′ Αναμονή τουλάχιστον 2 ώρες, Ψήσιμο 20′ – 25′

Υλικά (για περίπου 1.700 γρ.)
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κονιάκ
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
180 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
200 γρ. σπορέλαιο
300 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
500 γρ. μέλι
500 γρ. ζάχαρη
1 «κούπα» πορτοκαλιού ακέρωτου
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
διαδικασία
Διαλύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, τη σόδα στον χυμό. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Οταν ενωθούν τα υλικά, ενσωματώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά. Δεν επιμένουμε στο ανακάτεμα. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι σταματάμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Πλάθουμε το μείγμα σε ισομεγέθη μπαλάκια, βάρους 18 γρ. το καθένα, και τα τρυπάμε με ένα πιρούνι 2 – 3 φορές. Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς (τουλάχιστον 2 ώρες).
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει, συνεχίζουμε το βράσιμο για 4 – 5 λεπτά, ξαφρίζοντας την επιφάνειά του τακτικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό και τότε σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα. Τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο σιρόπι για να μην πέσει η θερμοκρασία του και μετράμε μέχρι το 40 αν τα θέλουμε πιο σκληρά ή το 50 για να γίνουν πιο μαλακά, ανακατεύοντας απαλά. Δοκιμάζουμε πόσο μελωμένα τα θέλουμε. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο.