Κολοκύθα, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό. Η καταγωγή του δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα. Σύμφωνα με κάποιους ήρθε στην Ελλάδα από την Αφρική και κατά άλλους ξεκίνησε από την Λατινική Αμερική. Όπως και να’ χει, μας άρεσε ιδιαιτέρως, όπως φαίνεται, και έχει ενταχθεί πλέον απολύτως στο ελληνικό διαιτολόγιο.


Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πια αρκετά είδη με επικρατέστερη την μεγάλη πορτοκαλιά στρογγυλή κολοκύθα, την μακρόστενη και πιο κίτρινη με γλυκιά γεύση και την κολοκύθα που έχει το σχήμα φλασκιού. Θα την βρείτε από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο- τώρα όμως είναι η καλύτερη εποχή της.

Έχει δυο σημαντικά και πολύτιμα για την διατροφή μας χαρίσματα:
1) Παρά την πολύ νόστιμη και γλυκιά γεύση της έχει πολύ λίγες θερμίδες ενώ είναι πολύτιμη ως προς την διατροφική της αξία. Είναι ένα λαχανικό πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α,Ε και Β που βοηθά στην απώλεια βάρους και στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.
2) Πρωταγωνιστεί με επιτυχία σε αλμυρά αλλά και σε γλυκά πιάτα – αρκετές φορές παραδοσιακά. Γίνεται σούπα, πουρές που συναντά ψάρια με σκορδαλιά ή «μπαίνει» στην μακαρονάδα.

Πού θα βρείτε τις συνταγές; στον Γευσιγνώστη, στο τεύχος Νοεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα.