από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Πίτες με κεφτεδάκια φακής και σος μουστάρδας

Eνα διαφορετικό «βρώμικο»
Πίτες με κεφτεδάκια φακής και σος μουστάρδας
Φωτογράφος: Γιώργος Δρακόπουλος, βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάπα, Επεξεργασία εικόνας: Νίκος Παλιόπουλος, Food styling: Ματίνα Πετρούτσα, Olivia Webb
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Υλικά (για 20 κεφτεδάκια)

10 πίτες για σουβλάκι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)

Για τα κεφτεδάκια

250 γρ. φακές

3 δαφνόφυλλα

1 φλ. βρόμη, αλεσμένη σε σκόνη

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

½ κόκκινη και ½ πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. μαϊντανό και 1 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένα

1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σος

3 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας

3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο

από 1 πρέζα μάραθο, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα

Για τις πατάτες


1,5 κιλό πατάτες, κομμένες σαν τηγανητές

1 κ.γ. ρίγανη και 1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κεφτεδάκια: Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε τις φακές με τα δαφνόφυλλα για περίπου 1 ώρα. Σουρώνουμε, κρυώνουμε, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Ρίχνουμε το μείγμα σε μπολ μαζί με τη βρόμη, τα λαχανικά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει η ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά.
Σος: Στο μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και πολτοποιούμε καλά. 

Πίτες: Ψήνουμε τις πίτες στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλουμε, τις αλείφουμε προηγουμένως με ελαιόλαδο.
Πατάτες: Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ανακατεύουμε ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και όποιο άλλο μπαχαρικό αγαπάμε και πασπαλίζουμε τις πατάτες. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, στους 180°C, στον αέρα.

Αλείφουμε τις πιτούλες με τη σος, προσθέτουμε σαλατικά της αρεσκείας μας, βάζουμε τα κεφτεδάκια και σερβίρουμε με τις πατάτες.

Δήμητρα και Λένια Πάτση, theveggiesisters.gr

\


Γευσιγνώστης περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.