ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 1 ΤΑΡΤΙΕΡΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 28 εκ.)

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

130 γρ. βούτυρο αγελάδος 82%, σε θ.δ., και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα

25 ml νερό

5 γρ. αλάτι

8 γρ. ζάχαρη

1 αβγό και 1 κρόκο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

350 γρ. μέτρια κολοκυθάκια, σε κύβους

200 ml κρέμα γάλακτος

3 κρόκους αβγών

120 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

40 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες

10 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από τα αβγά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Την πλάθουμε με τα χέρια μας σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζουμε ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόκολλα και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Αφαιρούμε τη μια λαδόκολλα και αναποδογυρίζουμε τη ζύμη στη βουτυρωμένη ταρτιέρα. Αφαιρούμε τη δεύτερη λαδόκολλα και στρώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύπτονται τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Τρυπάμε με το πιρούνι σε διάφορα σημεία και ρίχνουμε στην επιφάνεια 1 χούφτα φασόλια για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.

Γέμιση. Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για 10 λεπτά, να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους. Προσθέτουμε τη μισή γραβιέρα, τα κολοκυθάκια, τις ελιές και τον βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα στην ψημένη βάση, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε στους 160°C, για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να σφίξει η κρέμα.