Υλικά (για 4-6 άτοµα)
Για τη σάλτσα

  • 50 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. κιµάς, µοσχαρίσιος
  • 325 γρ. ξερά κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
  • 150 γρ. καρότα, ψιλοκοµµένα
  • 35 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο
  • 900 γρ. ντοµάτες, ολόκληρες, από κονσέρβα
  • 100 ml νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • ζάχαρη, αν χρειαστεί
  • 2 γρ. ρίγανη

Για τις χυλοπίτες

  • 500 γρ. χυλοπίτες ή άλλο ζυµαρικό της αρεσκείας σας
  • 80 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. µανιτάρια στρογγυλά, κοµµένα στα 4
  • αλάτι
  • 500 ml σάλτσα κιµά
  • 10 γρ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκοµµένο
  • 1 φρέσκο κρεµµυδάκι, ψιλοκοµµένο, µόνο το πράσινο τµήµα του
  • 120 γρ. πεκορίνο, χοντροτριµµένο στον τρίφτη
  • µαύρο πιπέρι, χοντροτριµµένο

Εκτέλεση
Σάλτσα: Ζεσταίνουµε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουµε το ελαιόλαδο και τον κιµά, αλατίζουµε και σοτάρουµε, ανακατεύοντας συχνά, µέχρι να πάρει ο κιµάς χρώµα. Ρίχνουµε τα κρεµµύδια και τα καρότα, αλατίζουµε και τα «ιδρώνουµε», µέχρι να µαλακώσουν ικανοποιητικά. Προσθέτουµε το σκόρδο και, µόλις µυρίσει, προσθέτουµε τις ντοµάτες, το νερό και τη δάφνη.

Χαµηλώνουµε τη φωτιά, αλατίζουµε, δοκιµάζουµε και προσθέτουµε τη ζάχαρη, αν χρειάζεται. Σιγοµαγειρεύουµε ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 2 ώρες. Προσθέτουµε τη ρίγανη και µαγειρεύουµε για ακόµη 5 λεπτά. Αφαιρούµε τα δαφνόφυλλα, δοκιµάζουµε και διορθώνουµε το αλάτι και τη ζάχαρη. Σερβίρουµε τη σάλτσα αµέσως ή την αφήνουµε να κρυώσει και τη διατηρούµε στη συντήρηση του ψυγείου.

Χυλοπίτες: Βράζουµε τα ζυµαρικά σε καλά αλατισµένο νερό που κοχλάζει, σύµφωνα µε τις οδηγίες του πακέτου. Οταν είναι έτοιµα, κρατάµε 100 ml από το νερό όπου έβρασαν και τα σουρώνουµε. Ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά, προσθέτουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα µανιτάρια µέχρι να πάρουν έντονο σκούρο χρώµα. Αλατίζουµε, προσθέτουµε τη σάλτσα του κιµά και το νερό που κρατήσαµε από τα ζυµαρικά. Σιγοβράζουµε για λίγα λεπτά και προσθέτουµε τις χυλοπίτες, τον βασιλικό και το φρέσκο κρεµµυδάκι. Σερβίρουµε µε πεκορίνο και χοντροτριµµένο πιπέρι.