Υλικά για 1 ταψί 20×30 εκ.

1 πακέτο λαζάνια

1 φλ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

½ λίτρο γάλα, 2% λιπαρά

Για την μπεσαμέλ

2 φακελάκια έτοιμη μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα

1 φλ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

Για τον κιμά

750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

4 ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη

½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ξυλαράκι κανέλας

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πρέζα πάπρικα, γλυκιά

λίγο τριμμένο μπαχάρι

Εκτέλεση

Κιμάς: Σε ένα βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα κομματιάζοντάς τον με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Τον σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί και να σωθούν τα υγρά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Μπεσαμέλ: Σε ένα μπολ αδειάζουμε το γάλα και ρίχνοντας σιγά σιγά τη σκόνη μπεσαμέλ ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε το μισό τυρί και το ενσωματώνουμε στην μπεσαμέλ.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Απλώνουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού και στρώνουμε μια στρώση λαζάνια. Απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 του κιμά, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και σκεπάζουμε με λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές τελειώνοντας με λαζάνια. Ρίχνουμε προσεκτικά στις άκρες του σκεύους το γάλα έως ότου φτάσει μέχρι την επιφάνεια του φαγητού. Περιχύνουμε από πάνω την μπεσαμέλ, την στρώνουμε με μία σπάτουλα, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για να το σερβίρουμε ώστε να μην διαλυθεί.