Είναι εµπνευσµένη από την κλασική σαλάτα νισουάζ, η οποία φτιάχνεται µε τόνο κονσέρβας. Ο φρέσκος τόνος, βεβαίως, την ανεβάζει διατροφικά. Tρώγεται ως κύριο γεύµα µε ξεροψηµένο ψωµί.

Υλικά (για 2 άτοµα)
Για τη μαρινάδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κ.σ. µαϊντανό, χονδροκοµµένο
1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκοµµένο (το βρίσκουμε σε γλαστράκια ή σε σκαφάκια στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ) εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το πράσινο μέρος ενός φρέσκου κρεμμυδιού ψιλοκομμένο που όμως έχει διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
1 κ.γ. µαύρο πιπέρι, φρεσκοτριµµένο

Για τη σαλάτα
2 φιλέτα φρέσκου τόνου, 100 γρ. έκαστο, περίπου 2,5 εκ. πάχος
4 πατάτες νέας εσοδείας για σαλάτα
2 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. φασολάκια, καθαρισµένα
2 καρδιές σαλάτας, κοµµένες στα 4
2 ντοµατάκια, κοµµένα στα 2
½ κόκκινο ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
4 φιλέτα αντσούγιας (από κονσέρβα), στραγγισµένα, ξεπλυµένα και κοµµένα κατά µήκος σε λωρίδες
10 µαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
8 φύλλα βασιλικού, κοµµένα µε το χέρι (χοντροκομμένα)

Εκτέλεση
Μαρινάδα: Βάζουµε σε ένα µπολ το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον µαϊντανό, το σχοινόπρασο (ή το κρεμμυδάκι), το σκόρδο και το πιπέρι. Χτυπάµε ελαφρώς µε σύρµα για να αναµειχθούν τα υλικά.
Βάζουμε τον τόνο σε ρηχό, µη µεταλλικό σκεύος και τον περιχύνουµε µε τη µισή µαρινάδα. Σκεπάζουµε το σκεύος µε µεµβράνη και το βάζουµε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ετσι θα αναπτυχθούν οι γεύσεις της µαρινάδας και θα αρωµατιστεί ο τόνος. Τον γυρνάµε έπειτα από περίπου 30 λεπτά.

Σαλάτα:
Βάζουµε τις πατάτες σε κατσαρόλα µε νερό που κοχλάζει, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 10 µε 12 λεπτά. Σουρώνουµε και τις κόβουµε στα 4 κατά µήκος.

Τοποθετούµε σε κατσαρολάκι τα αβγά µε βραστό νερό ίσα που να τα σκεπάζει και βράζουµε για 6 λεπτά. Σουρώνουµε, τα ξεπλένουµε κάτω από κρύο νερό της βρύσης, τα καθαρίζουµε και τα κόβουµε στη µέση. Πρέπει να είναι ακόµη λίγο µαλακά. Ζεµατάµε τα φασολάκια για περίπου 3 λεπτά σε κατσαρόλα µε νερό που κοχλάζει, κατόπιν τα σουρώνουµε και τα ξεπλένουµε µε κρύο νερό.

Ζεσταίνουµε την γκριλιέρα για 5 λεπτά. Αφαιρούµε τον τόνο από τη µαρινάδα και τον στραγγίζουµε. Τον ψήνουµε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα µε το πόσο ψηµένο τον θέλουµε.

Τακτοποιούµε τις σαλάτες σε δύο ατοµικά πιάτα ή σε µια µεγάλη πιατέλα και προσθέτουµε τις πατάτες, τα φασολάκια, τα ντοµατάκια, το κρεµµύδι και τις αντσούγιες. Βάζουμε τα φιλέτα τόνου από πάνω και περιχύνουµε τη σαλάτα µε την υπόλοιπη µαρινάδα. Σκορπίζουµε από πάνω τα αβγά, τις ελιές και τα φυλλαράκια βασιλικού και σερβίρουµε.