Οπως και να τα λέμε, είναι μοναδικά γιατί είναι από τα λίγα μανιτάρια που δεν καλλιεργούνται. Δεν έχει βρεθεί «ακόμη» τρόπος να καλλιεργηθούν σε υπόστρωμα, μας είπε ο κ. Λευτέρης Λαχουβάρης, γεωπόνος, διεθνώς αναγνωρισμένος «μανιταρολόγος» και δημιουργός μαζί με τον κ. Θανάση Μαστρογιάννη, επίσης γεωπόνο, της εταιρείας «Δίρφυς».

Συνεπώς τα βασιλομανίταρα τα βρίσκουμε μόνο στη φύση, συνήθως κάτω από έλατα και καστανιές, δέντρα με τα οποία έχουν ιδιαίτερες μυκοριζικές συμβιωτικές σχέσεις. Οι εποχές συλλογής τους είναι η αρχή του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Η διατροφική τους αξία είναι πολύ υψηλή. Οι πρωτεΐνες τους ξεπερνούν το 30% και οι φυτικές ίνες το 18%, ενώ παράλληλα περιέχουν ιχνοστοιχεία και βιταμίνηD.

Τα βασιλομανίταρα της «Δίρφυς» ξηραίνονται φυσικά με τη μέθοδο της ελεγχόμενης έκθεσής τους στον ήλιο, πράγμα που βοηθά τη φυσική παραγωγή της βιταμίνης D2 και δίνει παραλλήλως ένα προϊόν με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Για τη γεύση τους τι να πούμε, «μυρίζουν» δάσος. Οι ειδικοί λένε ότι θα βρούμε αρώματα φουντουκιού και ότι με την πάροδο του χρόνου τα αρώματά τους θα μας θυμίσουν ακόμα και μαύρη σοκολάτα.

Μη όντας «ειδικός» γευσιγνώστης μανιταριών θα πω μόνο ότι μια τάρτα, ένα ριζότο, μια μακαρονάδα, αλλά και ένα κρέας στην κατσαρόλα, αποκτούν άλλη γευστική διάσταση, πλούσια και αρωματική, αν προσθέσουμε βασιλομανίταρα.

Πού τα βρίσκουμε
Στα σουπερμάρκετ ΑΒ και Θανόπουλος, στο Yoleni’s, στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, στο Εδώδιμο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλά ακόμη μπακάλικα-ντελικατέσεν. Επίσης τα παραγγέλνουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας: www.manitariadirfis.gr και www.manitaropolio.gr
Τηλέφωνο παραγωγού: 22280-71300.