Η καλλιτεχνική περίοδος για την Εθνική Λυρική Σκηνή έκλεισε με «Μαντάμα Μπαττερφλάι». Τέσσερις παραστάσεις της «γιαπωνέζικης τραγωδίας» του Πουτσίνι ανέβηκαν στις 28, 29 30 και 31 Ιουλίου σε ένα, γεμάτο από κόσμο, Ηρώδειο.

Ο σκηνοθέτης Ούγκο ντε Άνα εστίασε στην διαφορά μεταξύ της Αμερικάνικης και της Ιαπωνικής κουλτούρας, αλλά και στην συναισθηματική ένταση της Μπαττερφλάι. Τα λιτά – ιαπωνικής αισθητικής – σκηνικά σε συνδυασμό με τις προβολές έδωσαν μια κινηματογραφική διάσταση στην παράσταση, ενώ τα πολύχρωμα εντυπωσιακά αυθεντικά γιαπωνέζικα κιμονό και η κινησιολογία πρωταγωνιστών και χορωδίας είχαν αναφορές στο θέατρο Καμπούκι.

Στην πρώτη διανομή τον ρόλο της Μπαττερφλάι ερμήνευσε σπαρακτικά η Μαρία Λουίτζα Μπόρσι με συμπρωταγωνιστές τους Δημήτρη Πλατανιά και Βάλτερ Φρακάρο. Στην δεύτερη διανομή ήταν η «δική μας» Τσέλια Κοστέα ενώ μαζί της ήταν ο Διονύσης Σούρμπης και ο Λουτσάνο Γκάντσι. Τη διανομή συμπλήρωσαν ξένοι και έλληνες μονωδοί: Η Ολέσυα Πέτροβα, ο Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, ο Χαράλαμπος Βελισσάριος, ο Τάσος Αποστόλου, ο Πέτρος Σαλάτας, ο Παύλος Σαμψάκης, ο Σωτήρης Κολυδάς, η Αμαλία Αυλωνίτη, η Βάγια Κωφού, η Φωτεινή Χατζιδάκη και ο μικρός Πάτρικ Φαρούγγιας.

Η Ορχήστρα της ΕΛΣ ήταν υπό την μουσική διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του οργανισμού Μύρωνα Μιχαηλίδη, ενώ και η Χορωδία της Λυρικής υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, άνθρωποι από το χώρο των επιχειρήσεων, της τέχνης, του διπλωματικού και του εκδοτικού χώρου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Ηρώδειο για να παρακολουθήσουν μια από τις τέσσερις παραστάσεις.