Για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ είναι θέμα χρόνου να αποκτήσει το πρώτο του Όσκαρ, σύμφωνα με τις, γεμάτες αυτοπεποίθηση δηλώσεις που έκανε ο πρωταγωνιστής του «Iron Man 3». Γιατί; Διότι απλούστατα είναι ένας από τους «καλύτερους ηθοποιούς» της γενιάς του όπως… μετριοπαθώς δήλωσε.

«Ξέρω ότι πρόκειται να συμβεί. Αυτό είναι μια πραγματικότητα… Γι’ αυτό δεν με ενδιαφέρει να δίνω το παρόν και να παρακολουθώ κάθε άλλον να παραλαμβάνει (το Όσκαρ). Κοιτάξτε, ακόμα κι αν δεν πάρω κάποιο απευθείας, τελικά θα πρέπει να μου δώσουν ένα όταν μεγαλώσω… Κανονικά θα έπρεπε να έπαιρνα περισσότερα αλλά, το “μηδέν” είναι εντάξει για μένα».

Ο 48χρονος ηθοποιός έχει προταθεί δύο φορές για Όσκαρ ως Καλύτερος Ηθοποιός στο πορτρέτο του Τσάρλι Τσάπλιν του 1992 και ως Β΄Ανδρικός Ρόλος για την κωμωδία του 2008 «Τροπική καταιγίδα» («Tropic Thunder»). Στα χέρια του, ωστόσο, δεν έχει κρατήσει το χρυσό αγαλματίδιο.

Και κατέληξε στη συνέντευξή του στο αμερικανικό τεύχος του περιοδικού GQ για την κατάκτηση του περίφημου αγαλματίδιου: «Δεν με νοιάζει. Πίστευα ότι με ένοιαζε αλλά (στην πραγματικότητα) δεν μ’ ένοιαζε καθόλου…» Κοινώς όσα δεν φτάνει η αλεπού…