Πολλές και διαφορετικές ήταν οι τάσεις που κυριάρχησαν στο κόκκινο χαλί των φετινών Όσκαρ όπου παρέλασαν οι μεγαλύτερες διασημότητες του χώρου του θεάματος λανσάροντας, στην πλειοψηφία τους, εντυπωσιακές τουαλέτες μεγάλων οίκων μόδας. Σε γενικές γραμμές κυριάρχησαν τα μεταλλικά χρώματα, το λουκ σε σχήμα «γοργόνας», το total white και οι μακριές τουαλέτες που αγκάλιαζαν το σώμα. Είχαμε, όμως, και υπερβολές και στιλιστικά ατοπήματα…

Κατά κανόνα, ο κόκκινος τάπητας των Όσκαρ δεν «κάνει» μόδα καθ’ ότι εκεί παρουσιάζονται βραδινά σύνολα υψηλής ραπτικής. Οι εμφανίσεις των σταρ, όμως, κρίνονται για το καλό γούστο ή την κακογουστιά τους από τους fashion editors των εγκυρότερων εντύπων δεδομένου του ότι σε πολλές περιπτώσεις το κιτ θριαμβεύει.

Και φέτος τα φτερά και πούπουλα, τα βολάν, οι «ουρές», οι παγιέτες και γενικά ό,τι εντυπωσιάζει είχαν την τιμητική τους στα Όσκαρ. Αν κάποιος σχεδιαστής, ωστόσο, πρωταγωνίστησε, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ινδικής καταγωγής, Αμερικανό σχεδιαστή, Naeem Khan που τον «ψήφισε» η (γνωστή για τις ιδιαίτερες στιλιστικές προτιμήσεις της), πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, φορώντας τουαλέτα με την υπογραφή του στη απονομή του Όσκαρ καλύτερης ταινίας μέσω βίντεο. Κατά τ’ άλλα οι ευρωπαϊκοί οίκοι υπερίσχυσαν στις εμφανίσεις των περισσότερων διασημοτήτων.

Συγκεκριμένα:

* Η Μισέλ Ομπάμα ανακοίνωσε – μέσω βίντεο – τον νικητή για το βραβείο καλύτερης ταινίας (που δεν ήταν άλλη από το «Argo») φορώντας μια απαστράπτουσα γκρι τουαλέτα με την υπογραφή Naeem Khan.

* H Άν Χάθαγουεϊ φόρεσε μια τουαλέτα Prada στο χρώμα του γκρι του πάγου με αποκαλυπτική πλάτη.

* Η Κέρι Ουάσιγκτον διάλεξε ένα στράπλες Miu Miu σε έντονο φούξια και με μπούστο κεντημένο στο χέρι.

* Η Μαρία Μενούνος λάνσαρε στράπλες ροζ φόρεμα με την υπογραφή Romona Keveza.

* Η Σάλμα Χάγιεκ διάλεξε μια μακριά Alexander McQueen τουαλέτα με χρυσό κέντημα στο λαιμό που συνδύασε με αναλόγου χρώματος τσαντάκι.

* Η Σάντρα Μπούλοκ «ψήφισε» τον λιβανέζο σχεδιαστή Elie Saab λανσάροντας ένα σύνολο με κέντημα και διαφάνεια.

* Η Ολίβια Μουν φόρεσε ένα κατακόκκινο σατέν φόρεμα με χρυσές κεντητές λεπτομέρειες, με ουρά και με την υπογραφή Marchesa.

* Η Σαρλίζ Θερόν έκανε μια από τις πλέον εντυπωσιακές εμφανίσεις των φετινών Όσκαρ. Έναν… ύμνο στα λευκά τον οποίο συνέθεσε μια Christian Dior Haute Couture τουαλέτα.

* Η Στέισι Κίμπλερ πόνταρε επίσης στις ασημένιες μεταλλικές λάμψεις με ένα φόρεμα με την υπογραφή Naeem Khan.

* H Αμάντα Σίφριντ φόρεσε ένα ασημί φόρεμα σε nude χρώμα που αγκάλιαζε αρμονικά το σώμα και έφερε την υπογραφή Alexander McQueen.

* H Τζένιφερ Γκάρνερ εμφανίστηκε με Gucci τουαλέτα στο χρώμα του σάπιου μήλου που έφερε εντυπωσιακή ουρά με βολάν στην πλάτη.

* Η Χάλε Μπέρι λάνσαρε μια τουαλέτα σε συνδυασμό ασημένιου – μαύρου – που τόνιζε, ωστόσο, την κοιλιά της – και με την υπογραφή Versace.

* H Έλεν Χαντ έκανε τη διαφορά. Κι αντί για πανάκριβους haute couture οίκους διάλεξε ένα φόρεμα της αλυσίδας H&M συνδυάζοντάς το με ένα πανάκριβο κόσμημα Martin Katz.

* Η Τζένιφερ Χάντσον υπερχείλισε από πούλιες και παγιέτες με ένα μακρύ φόρεμα Roberto Cavalli.

* Η 86χρονη Εμανουέλ Ριβά διάλεξε ένα σικάτο Lanvin.

* Η Έιμι Άνταμς φόρεσε μια τουαλέτα – υπερπαραγωγή που έφερε την υπογραφή Oscar De La Renta.

* Η Τζένιφερ Λόρενς εμφανίστηκε ως άλλη… λευκή τούρτα φορώντας μια τουαλέτα Dior Haute Couture με την οποία παραλίγο να σωριαστεί στο πάτωμα όταν πήγε να παραλάβει το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Οδηγός αισιοδοξίας».

* Η Τζέσικα Τσάτσεϊν διάλεξε ένα φόρεμα Armani Prive στις αποχρώσεις του δέρματος, ταιριαστό με τα χρώματά της.

* Η Νικόλ Κίντμαν λάνσαρε ένα μακρύ φόρεμα σε μεταλλικές αποχρώσεις.

* Η Αντέλ φόρεσε μια αστραφτερή Jenny Packham τουαλέτα.

* Η Ριζ Γουίδερσπουν ψήφισε μια εντονότατη μπλε στράπλες μακριά τουαλέτα Louis Vuitton.

* Η Τζένιφερ Άνιστον φόρεσε μια μακριά κατακόκκινη Valentino τουαλέτα.

* Κάθριν Ζέτα Τζόουνς επέλεξε μια τουαλέτα σε σχήμα «γοργόνας» με χρυσές κεντητές λεπτομέρειες και την υπογραφή Zuhair Murad.

* Η Σάλι Φιλντ φόρεσε ένα κατακόκκινο vintage Valentino

* Η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ έκανε μια μάλλον ανεκδιήγητη εμφάνιση ταιριαστή του πνεύματος της βρετα νίδας σχεδιάστριας, «γιαγιάς της πανκ» που την υπέγραψε, Βίβιαν Γουέστγουντ.

* Η Ναόμι Γουοτς εμφανίστηκε με ένα, φουτουριστικού σχεδίου, γκρι μεταλλικό Giorgio Armani.