Τα βότανα είναι ο ιδανικός τρόπος να καταπολεμήσετε το στρες, να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της έντασης και της πίεσης και να χαλαρώσετε… φυσικά.

Ένα αφέψημα από βότανα ή από συνδυασμούς βοτάνων μπορεί να σας χαρίσει ηρεμία έπειτα από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βράσετε νερό, να ρίξετε λίγα φύλλα από τα βότανα της αρεσκείας σας και να τα αφήσετε για 10-15 λεπτά.

Στη συνέχεια σουρώστε τα, προσθέστε λίγη ζάχαρη ή ακόμη καλύτερα λίγο μέλι και απολαύστε το.

Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε βότανο έχει τις δικές του θεραπευτικές ιδιότητες, έτσι ώστε να επιλέξετε αυτό που χρειάζεστε περισσότερο.

Πρόκειται για ήπια βότανα με ηρεμιστική δράση. Μπορείτε να τα συνδυάσετε και μεταξύ τους για να έχετε πιο κατευναστικό αποτέλεσμα. Και τα δύο ηρεμούν το στομάχι, ενώ το χαμομήλι ενδείκνυται και για τους πονοκεφάλους που προέρχονται από υπερένταση, ενώ είναι ασφαλές και για τα μικρά παιδιά.

Το βότανο αυτό θεωρείται πιο δυνατό από το τίλιο και το χαμομήλι. Έχει κατευναστικές, αντισπασμωδικές και ηρεμιστικές ιδιότητες, ενώ είναι εξαιρετικό ενάντια στο άγχος, στην αϋπνία και στην δυσεντερία.

Στην αρχαιότητα θεωρείτο το ελιξίριο της νεότητας και το χρησιμοποιούσαν αλχημιστές και ιερείς για ανάλογα σκευάσματα, ενώ ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμις. Είναι αρκετά τονωτικό γι’ αυτό συνιστάται όταν νιώθετε εξουθενωμένοι.

Εάν το στρες που βιώνετε είναι τόσο έντονο που έχετε φτάσει στο ­σημείο να ταλαιπωρείστε από αϋπνίες, ­τότε δοκιμάστε τη βαλεριάνα. Είναι ένα βότανο με ιδιαίτερα διαδεδομένες ηρεμιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, δρα υπέρ της τόνωσης του νευρικού συστήματος και χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας σε συνδυασμό με την πασιφλόρα ή το τίλιο.

Φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μαντζουράνα: Πρόκειται για ήπια τονωτικά βότανα για το σώμα και το πνεύμα, κατάλληλα επίσης για το κρυολόγημα, για παθήσεις του αναπνευστικού, αλλά και για πονοκεφάλους.

Δυόσμος: Ενα αφέψημα με δυόσμο είναι τονωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό του στομάχου, ενώ βοηθά αρκετά στις ημικρανίες.

Λουίζα: Είναι καταπραϋντική, καταπολεμά την νευρικότητα, την αϋπνία αλλά και την δυσπεψία που σχετίζεται με το στρες. Επίσης, βοηθά στην αποτοξίνωση και είναι αποτελεσματική στην σύσφιξη του δέρματος.

Τι να προσέξετε:
-Αν έχετε αλλεργίες συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την χρήση τους.

-Μην πίνετε πολλά ροφήματα την ημέρα, καθώς η κατάχρηση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό σας, όπως ζαλάδες, αϋπνίες κ.α

-Μην συνδυάζετε πολλά βότανα μαζί. Ένα ή δύο κάθε φορά είναι αρκετά.