Συζήτηση για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και τη Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα διοργανώνει, στις 23 και 24 Ιουλίου, στην Κοιλάδα του Αχελώου ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας θα λάβει χώρα συζήτηση (στις 19:00, στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μεγαλόχαρης), με αντικείμενο «Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη» με συμμετέχοντες:

  • Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής ΝΔ
  • Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
  • Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
  • Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής, Κόμμα Πρασίνων
  • Γιώργος Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής με το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων
  • Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και
  • Δημήτρης Γαλλίκας, Δήμαρχος του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη

Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης θα κάνουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από το Διαδίκτυο και από τον δορυφόρο HELLAS SAT.

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης θα γίνουν ζωντανές συνδέσεις με κανάλια της περιφέρειας για να έχουν τη δυνατότητα από όλη την Ελλάδα να θέσουν ερωτήματα προς τους καλεσμένους.

Οι πολίτες που επιθυμούν να θέσουν ερωτήματα θα μπορούν μέσω e-mail ή τηλεφωνικά στους αριθμούς που θα εμφανίζονται στις οθόνες των τηλεοράσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση θα είναι διακαναλική και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

Μετά το τέλος της ημερίδας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Στη σκεπή του Αχελώου».
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταμούλης, Φωτογραφία: Κώστας Παπαπαναγιώτου, Σενάριο/ηχοληψία: Θανάσης Παπακώστας, Μιξάζ: Δημήτρης Γεράρδης, Μουσική: Σεμπάστιαν Εσκοφέτ. http://vimeo.com/34081738

To ντοκιμαντέρ περιγράφει την ορεινή κοινωνία, μέσα από τρεις απόψεις, ενός μοναχού, ενός νομάρχη και μίας ομάδας βοσκών, καθώς και τα βιώματά τους μέσα από τον ορεινό όγκο που τους περιβάλλει και από ένα μεγάλο τεχνικό έργο που θα αλλάξει την περιοχή τους.

Την Τρίτη 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Ανάπτυξη της Υπαίθρου και Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα».

Συμμετέχουν:

  • Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Ανάπτυξη της Υπαίθρου
  • Δημήτρης Μιχαηλίδης, Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΕΝΑ: Προϋποθέσεις για Ανάπτυξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
  • Δημήτρης Τσίγκος, Πρόεδρος των Νέων Επιχειρηματιών Ευρώπης: Μεταποίηση στον Αγροτικό Τομέα
  • Δημήτρης Ρουκάς, Ζωοτέχνης, συνεργάτης ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ: Τυροκόμηση για μικρούς Κτηνοτρόφους
  • Γιάννης Γκλαβάκης, Αγρότης-Γεωπόνος, τ. Ευρωβουλευτής, Κατευθύνσεις της Νέας Γεωργίας και Αγροτουρισμός

Συντονιστής: Βασίλης Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Άρτας

Λίγα λόγια για την Κοιλάδα του Αχελώου

Η Κοιλάδα του Αχελώου βρíσκεται μεταξύ Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Τα φαράγγια του Αχελώου στα πόδια των Ελληνικών, της Καλής Κώμης και του Πετρωτού από τη μεριά της Αργιθέας και των απόκρημνων βράχων του Νεγκοζίου και του Σέλτσου από τη μεριά της Άρτας ως τα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου αλλά και η Κοιλάδα του που απλώνεται στα πόδια του Αη Βασίλη και της Γρέβιας, των Πηγών, των Γλύνικων, του Τσιφλικίου, της Μεγαλόχαρης και του Μεσόπυργου ως τον Εμπεσσό, τα Βρουβιανά και το Περδικάκι από τη μεριά της Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και του Μαράθου, των Βραγκιανών, των Γρυμπιανών, του Αρδάνοβου και του Αργυρίου και Καταφυλίου Αργιθέας -όπου βρίσκεται η περίφημη πετρογέφυρα- ως το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας συνθέτουν ένα πραγματικά μαγευτικό γεωφυσικό σύνολο με περίσσεια ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου.

Δικαιολογεί δε αυτή η γεωφυσική ενότητα την υπερηφάνεια των Αργιθεατών, των Ραδοβιζυνών, των κατοίκων του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων για το ποτάμι τους, για το μυθικό Αχελώο και την πανέμορφη Κοιλάδα του που εκτείνεται κυρίως ανάμεσα σε Γέφυρα Κοράκου και σε Γέφυρα Καταφυλίου.