Πέρασαν τα στρες τεστ όλες οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες, καθώς μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση που έχουν πετύχει τους τελευταίους μήνες, διατηρούν το δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) πάνω από το ελάχιστο όριο του 5%, με βάση το δυσμενές σενάριο που «έτρεξε» η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority).

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή».

Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι οι δράσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές τράπεζες για τη θωράκιση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας, συμπεριλαμβανομένων και των κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2011, τις επέτρεψαν να περάσουν τα δυσκολότερα φετινά τεστ αντοχής, τα οποία περιελάμβαναν «κούρεμα» έως 23,6% επί των ελληνικών ομολόγων και αύξηση κατά 50% των επισφαλειών.
Τα αποτελέσματα με το δυσμενές σενάριο

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Τράπεζα
(1)
Δείκτης Core Tier 1 την 31.12.2012
(υπό το δυσμενές σενάριο)
(2)
Δείκτης Core Tier 1 την 31.12.2012
(υπό το δυσμενές σενάριο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων μέτρων βελτίωσης του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας)
Εθνική Τράπεζα
7,7%
9,7%
Alpha Bank
7,4%
8,2%
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
5,5%
7,1%
Τράπεζα Πειραιώς
5,3%
6,3%
Eurobank EFG
4,9%
7,6%
Αγροτική Τράπεζα
-0,8%
6,0%
Συνολικό πλεόνασμα κεφαλαίων έναντι του ορίου αναφοράς 5%
€2,44 δισ. ευρώ
€5,05 δισ. ευρώ

Στη στήλη 1 του πίνακα, ο Δείκτης Core Tier 1 υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη μέτρα που έχουν ληφθεί έως 30.4.2011. Τα μέτρα αυτά αποτελούνται αποκλειστικά από εγκεκριμένες αυξήσεις κεφαλαίων, κρατικές ενισχύσεις και υποχρεωτικά σχέδια αναδιάρθρωσης εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα αποτελέσματα που παρατίθενται στη στήλη1 δεν λαμβάνονται υπόψη γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες και δράσεις που έλαβαν ή ανακοίνωσαν μετά τις 30 Απριλίου 2011.

Με βάση τα αποτελέσματα της άσκησης (στήλη 1 του πίνακα), συνολικά για τους 6 τραπεζικούς ομίλους στο τέλος του 2012 διαμορφώνεται καθαρό πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους € 2,44 δις, έναντι του ποσού που αντιστοιχεί στο όριο 5% του δείκτη Core Tier 1.
Υπό το δυσμενές σενάριο, όταν δεν ληφθούν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα, από τις 6 ελληνικές τράπεζες, οι τέσσερις βρίσκονται άνω του ορίου αναφοράς 5% (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς), η μία βρίσκεται οριακά κάτω του ορίου αναφοράς 5% (EFG Eurobank) και μία βρίσκεται σημαντικά κάτω του ορίου 5% (ΑΤΕbank).
Στη στήλη 2 δίνεται μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, καθώς ο Δείκτης Core Tier 1 υπολογίζεται λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη:

(α) πρόσθετα μέτρα που ήδη υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί (π.χ. πωλήσεις ή απορροφήσεις θυγατρικών εταιριών, έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων, αποεπενδύσεις κ.λ.π.), καθώς και
(β)
τις γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματιστεί για κάλυψη μελλοντικών ζημιών.

Πράγματι, τα προαναφερθέντα πρόσθετα μέτρα αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό τους Δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας με αποτέλεσμα ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) όλων των ελληνικών τραπεζών να υπερβαίνει αισθητά το όριο αναφοράς 5%, ενώ το πλεόνασμα κεφαλαίων, συνολικά για τους έξι ομίλους, υπερδιπλασιάζεται σε € 5,05 δις ευρώ.
Ειδικότερα η ΑΤΕbank έχει σχηματίσει σημαντικού ύψους γενικές προβλέψεις (€ 750 εκατ.), οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα που εμφανίζονται στη στήλη 1. Επιπρόσθετα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της έχει ήδη αποφασίσει την έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους €235 εκατ. Οι ενέργειες αυτές διαμορφώνουν τον δείκτη της ΑΤΕbank σε 6% στο τέλος του 2012.
Όσον αφορά την EFG Eurobank, εάν ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες ενέργειες που είτε έχουν υλοποιηθεί είτε έχουν σχεδιαστεί και γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η τράπεζα υπερβαίνει σημαντικά το όριο αναφοράς, καθώς ο δείκτης Core Tier 1 στο τέλος του 2012 διαμορφώνεται στο επίπεδο του 7,6%.
Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται η απορρόφηση της εταιρείας χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ ΑΕ, η χρήση των γενικών προβλέψεων που έχει ήδη σχηματίσει η τράπεζα, η έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου, η πώληση μεριδίου της θυγατρικής Eurobank Polbank στην Πολωνία και η διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου της Eurobank Tekfen στην Τουρκία.
Όπως φαίνεται στη στήλη 1 του ανωτέρω πίνακα, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνεται μεταξύ 5% και 6%. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ενέργειες που τα δύο πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη υλοποιήσει ή δρομολογήσει, οι Δείκτες Core Tier 1 διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 6%.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Core Tier 1 του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται υπό το δυσμενές σενάριο σε 7,1% στο τέλος του 2012, εάν ληφθούν υπόψη οι γενικές προβλέψεις που έχει ήδη σχηματίσει και η μείωση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών που έχει ήδη πραγματοποιήσει.
Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, ο δείκτης Core Tier 1 διαμορφώνεται υπό το δυσμενές σενάριο σε 6,3% στο τέλος του 2012, εάν ληφθεί υπόψη η έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου που έχει αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της και η ανακοινωθείσα από την τράπεζα πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο.


Πέρασαν την άσκηση αντοχής οι κυπριακές τράπεζες

Πάνω από το όριο του 5% διαμορφώθηκε ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων των δύο ελληνοκυπριακών τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank, που πήραν μέρος στις ασκήσεις αντοχής που διενεργήθηκαν.

Συγκεκριμένα, με βάση τις δράσεις που είχαν αναληφθεί έως και το τέλος του 2010, η Τράπεζα Κύπρου παρουσιάζει στο ακραίο σενάριο ενοποιημένο δείκτη κύριων ιδίων πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στο 6,2% το 2012.

Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες μετριασμού που λήφθηκαν από την Τράπεζα, ο δείκτης εποπτικά αποδεκτών κεφαλαίων αυξάνεται σε 9,5%.

Ο παράγοντας μετριασμού αφορά την έκδοση €887 εκατ. Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου τον Μάιο 2011 τα οποία μπορούν να απορροφήσουν ζημιές στη βάση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας.

Η Marfin Popular Bank εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 5,30% με βάση τα στοιχεία έως και τις 31/12/2010, ενώ αν ληφθεί υπόψιν η πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία που έχει ήδη ολοκληρωθεί, ο δείκτης αναρριχάται στο 5,60%.

Διαβάστε τα πλήρη κείμενα των σχετικών ανακοινώσεων των τραπεζών :

ΕΘΝΙΚΗ

Alpha Bank

Eurobank

Marfin

Αγροτική

Πειραιώς

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Κύπρου