Τουλάχιστον 700 πρατήρια υγρών καυσίμων – που λειτουργούν σ΄ολόκληρη την Ελλάδα – κλέβουν τους καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου.

Κι όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) «οι νομοταγείς βενζινοπώλες και οι καταναλωτές παραμένουν όμηροι των παράνομων κυκλωμάτων και της αδυναμίας του κράτους να ελέγξει την αγορά». Κατά την έρευνα του ΕΜΠ το 10% των αντλιών – σε σύνολο 7.000 πρατηρίων – είναι «πειραγμένες» κι «η ανακάλυψη… ενός πρατηρίου δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς».

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος το συγκεκριμένο πρατήριο αντί να σφραγιστεί, «οι αρμόδιες υπηρεσίες που αδειοδοτούν και ανακαλούν τις άδειες λειτουργίας, είχαν «κολλήσει» στα γρανάζια της ασυνεννοησίας και της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα το πρατήριο μέχρι και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά!». Από την άλλη πλευρά, τον Φεβρουάριο του 2011 η κατανάλωση της αμόλυβδης βενζίνης μειώθηκε κατά 20% και πολλά πρατήρια βρίσκονται ένα βήμα πριν από το κλείσιμο, ενώ τα οφειλόμενα στις εταιρείες εμπορίας είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Η ΠΟΠΕΚ από την πλευρά της καλεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να δώσει στη δημοσιότητα την έρευνα του ΕΜΠ (εφόσον την επικαλείται) προκειμένου να πληροφορηθεί υπεύθυνα η κοινή γνώμη και ο κλάδος για το περιεχόμενό της και να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».
Εν τω μεταξύ τα παράδοξα της ελληνικής αγοράς συνεχίζονται. Οι διαφορές τιμών είναι ένα από αυτά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον ίδιο νομό υπάρχει απόκλιση τιμών ως και 27 λεπτά το λίτρο από πρατήριο σε πρατήριο. Και παράλληλα η «κούρσα» των τιμών συνεχίζεται. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέρχεται πλέον στα 1,646 λεπτά το λίτρο.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών προτείνει την την άμεση και δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων, καθώς και την ανάκληση της εξαγγελίας για εξίσωση – από 15 Οκτωβρίου 2011 – του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.