Πολιτική βούληση για εκσυγχρονισμό και ανασχεδιασμό της ενεργειακής αγοράς με την αξιοποίηση εργαλείων γνωστών και δοκιμασμένων διεθνώς χρειάζεται η Ελλάδα για να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τονίζει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης δρ Ι. Δεσύπρης.
– Σε ποιο σημείο βρίσκεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα; «Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα αφορά στο 10%-30% της αγοράς. Συνεπώς, η σωστή λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς θα συμβάλει και στην ανάπτυξη της λιανεμπορικής, καθώς η πραγματική απελευθέρωση της αγοράς κρίνεται από τον αριθμό των καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο κάθε χρόνο.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι πράγματι επιτελείται πρόοδος στην ενέργεια, έστω και στο ότι γίνεται σοβαρή συζήτηση για τον ανασχεδιασμό της αγοράς, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς».

– Η τρόικα που έρχεται τη Δευτέρα έχει μάλλον σκληρές απόψεις για την αγορά… «Σωστά. Για αυτό πλέον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα αλλαγές στην αγορά ενέργειας που δεν είχαν γίνει για χρόνια. Αυτά που μας ζητούνται αφορούν κυρίως στην προσαρμογή της αγοράς μας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν χρειάζεται να ληφθούν σκληρά μέτρα, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση για εκσυγχρονισμό και ανασχεδιασμό όπου χρειαστεί της αγοράς ενέργειας. Το αποτέλεσμα των αλλαγών θα πρέπει να είναι ο τελικός καταναλωτής να έχει δικαίωμα πρόσβασης σε ενεργειακές υπηρεσίες ανταγωνιστικού κόστους και ικανοποιητικής αξιοπιστίας».

– Χρειάζεται να υιοθετηθούν ενδιάμεσα μέτρα;

«Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μεταβάλλεται πολύ μέσα στην ημέρα και υπάρχουν ημέρες που είναι απαραίτητο να γίνουν διακοπές ρεύματος για να εξισορροπηθεί η προσφορά με τη ζήτηση. Αυτό σε μια αγορά που λειτουργεί κανονικά, λύνεται εύκολα με υπάρχοντα εργαλεία, τα οποία είναι καιρός να θεσμοθετηθούν και στη χώρα μας: άμεση δημιουργία αγοράς εφεδρείας ισχύος, διακοπτόμενες συμβάσεις σε μεγάλους καταναλωτές, δυνατότητα διπλού μετρητή, δημιουργία δευτερογενούς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό».

– Ποιος αντιδρά στις αλλαγές στην ενεργειακή αγορά; «Δεν πρέπει να εμφανιζόμαστε ανιστόρητοι σε αυτή τη χώρα. Κάποιοι ομιλούν για τη ΔΕΗ, αλλά η ΔΕΗ αποτέλεσε τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας για την Ελλάδα. Της το χρωστάμε όλοι αυτό. Βρισκόμαστε σήμερα όλοι στην αγορά σε μια πραγματικότητα διαφορετική, όπου οι θεσμικές αναδιαρθρώσεις έχουν καταστεί επείγουσες για λόγους οι οποίοι πιθανώς είναι έξω από την ίδια την επιχειρησιακή λειτουργία της ΔΕΗ ή των άλλων παραγωγών. Είμαι βέβαιος ότι τόσο η ίδια η ΔΕΗ, με έμπειρο στελεχιακό δυναμικό, όσο και οι άλλες ηλεκτροπαραγωγικές επιχειρήσεις έχουν την ικανότητα να το αντιμετωπίσουν. Το πλαίσιο υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού στο επίπεδο των καταναλωτών θα ωφελήσει και τη ΔΕΗ».