Ως τα τέλη του Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα έχουν υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση την οποία θα κληθούν να υπογράψουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες κρουαζιέρας με το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να δρομολογήσουν πλοία τους με μη κοινοτική σημαία για κυκλικές κρουαζιέρες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», εταιρείες κρουαζιέρας αναμένουν τη σχετική σύμβαση προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν τους όρους που θα υπάρχουν και να αρχίσουν κυκλικά ταξίδια στην Ελλάδα με λιμάνι αφετηρίας τον Πειραιά.

Κύκλοι των εταιρειών κρουαζιέρας ανέφεραν ότι ήδη η δημοσίευση της σύμβασης έχει καθυστερήσει και ενδεχομένως να έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος του 2011, ωστόσο εκτιμούν ότι «υπάρχουν ακόμη περιθώρια εάν επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης στοχεύει να έχουν υπογραφεί όλα τα αναγκαία έγγραφα και οι υπουργικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2010, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις με τις εταιρείες που θα δείξουν ενδιαφέρον τόσο για τον αριθμό πλοίων που θα φέρουν και τους προορισμούς που θα επιλέξουν όσο και για τις πιθανές επενδύσεις που θα θελήσουν να κάνουν σε λιμενικές υποδομές.

Οι ίδιες πληροφορίες προσθέτουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη ενδιαφέρον ξένων εταιρειών κρουαζιέρας οι οποίες ήδη αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για το τι θα προβλέπουν εν τέλει οι εν λόγω συμβάσεις.