Α. Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων της μιας κύριας σύνταξης από το Δημόσιο, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται από τη μεγαλύτερη κατά ποσόν σύνταξη.

Παραδείγματα
α) Ποσόν πρώτης σύνταξης 1.000 ευρώ.

Ποσόν δεύτερης σύνταξης 800 ευρώ.

Συνολικό ποσόν συντάξεων 1.800,00 ευρώ.

Ποσοστό εισφοράς 4%.

Παρακράτηση 1.800 ευρώ Χ 4% = 72 ευρώ.

Το ανωτέρω ποσόν των 72 ευρώ θα παρακρατηθεί από τη σύνταξη των 1.000 ευρώ.

β) Ποσόν πρώτης σύνταξης 800 ευρώ.

Ποσόν δεύτερης σύνταξης 500 ευρώ.

Συνολικό ποσόν συντάξεων 1.300 ευρώ.

Επί των ανωτέρω ποσών δεν θα παρακρατηθεί ΕΑΣ. Β. Τα ανωτέρω θα ισχύσουν και στην περίπτωση που ο συνταξιούχος του Δημοσίου λαμβάνει περισσότερες της μιας συντάξεις (μια από το Δημόσιο και άλλες από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης). Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία στο Μηχανογραφικό Αρχείο, ο εντοπισμός των προσώπων της περίπτωσης αυτής θα γίνει ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Επομένως σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων η παρακράτηση της ΕΑΣ, σύμφωνα με τα ανωτέρω παραδείγματα, θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που η σύνταξη του Δημοσίου υπερβαίνει το ποσόν των 1.400 ευρώ, η παρακράτηση θα γίνει αρχικά από το Δημόσιο, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1. Γ. Στις περιπτώσεις που συνταξιούχος του Δημοσίου λαμβάνει μία εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη και μία εκ μεταβιβάσεως εκ των οποίων η μία καταβάλλεται μειωμένη κατά 75%, ο υπολογισμός της ΕΑΣ θα γίνει επί του αθροίσματος των καταβαλλομένων ακαθαρίστων ποσών των δύο συντάξεων (βασική σύνταξη, επίδομα εξομάλυνσης καθώς και τυχόν προσωπική και αμεταβίβαστη διαφορά), δηλαδή θα ληφθούν υπόψη το ποσόν της σύνταξης που καταβάλλεται ολόκληρη και το ποσόν που αντιστοιχεί στο 25% της δεύτερης σύνταξης.