Σε Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετονομάστηκε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή λόγω των πολλών «αμαρτιών» της προηγούμενης Υπηρεσίας με τα ψεύτικα στοιχεία που έδινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ από χθες απέκτησε και νέο πρόεδρο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τον κ. Α. Γεωργίου που ως τώρα ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ, απόφοιτος αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως του Αmherst College, και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι είναι και κάτοχος μαύρης ζώνης στο ζίου ζίτσου, έχει εμπειρία στην πυγμαχία και είναι συγγραφέας βιβλίων που αφορούν τον αθλητισμό.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου συζητήθηκε η τοποθέτησή του στην Ελληνική Στατιστική Αρχή υπήρξαν- κυρίως από το ΚΚΕ- ενστάσεις επειδή ο κ. Γεωργίου εργάζεται στο ΔΝΤ. Τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων τη σχετική εισήγηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που αφορούσε τον κ. Γεωργίου, αλλά και την τοποθέτηση στο ΔΣ:

* Του κ. Ν.Λογοθέτη στη θέση του αντιπροέδρου. (Είναι στέλεχος του ιδιωτικού τομέα σε θέματα ολικής ποιότητας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Στατιστική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Sheffield του Ηνωμένου Βασιλείου.) * Της κυρίας Ζωής Γεωργαντά ως μέλους. (Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου και καθηγήτρια Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.)

* Του κ. Ανδρέα Φιλίππου ως μέλους. (Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Wisconsin- Μadison των ΗΠΑ, καθηγητής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, πρώην υπουργός Παιδείας της Κύπρου και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.)

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα άτομα που επελέγησαν «χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για τις κρίσιμες θέσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και θα συνδράμουν ουσιαστικά στο έργο της».