Oλο και πιο κοντά φαίνεται να έρχονται τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα πλήξουν νοικοκυριά και εργαζομένους, καθώς τα έσοδα του κράτους, παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που γίνονται από το ΣΔΟΕ, εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τον Μάιο τα καθαρά έσοδα του κράτους αυξήθηκαν κατά περίπου 5%, τη στιγμή που ο ετήσιος στόχος είναι διπλάσιος (10,2%), ενώ με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι εισπράξεις από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που αφορά μεγάλες επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη σημαντική πτώση που εμφανίζει η κατανάλωση στην αγορά, ενώ ακόμη δεν έχει περάσει η δεύτερη σημαντική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 21% στο 23%, κάτι το οποίο θα συμβεί τον Ιούλιο.

Σημαντικός παράγοντας για τη μη αύξηση των εσόδων στα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί αναμφισβήτητα έχει παίξει το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες οι εφορίες ανά την επικράτεια υπολειτουργούν, καθώς οι επικεφαλής τους γνωρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου να μετακινηθούν. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθούν νέοι προϊστάμενοι σε 20 εφορίες που δεν κατάφεραν τους προηγούμενους μήνες να πιάσουν τους στόχους των εσόδων. Από την πλευρά του ΣΔΟΕ, παρά τους εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση, δεν μπορεί να επιβάλει στις εφορίες να επιβάλουν τα πρόστιμα, ούτε φυσικά να τις πιέσει να τα εισπράξουν. Ολοι γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι από τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιος να φοροδιαφεύγει θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώσπου να πληρωθούν τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η πτώση της κατανάλωσης οφείλεται και στην επιβολή νέων αυξημένων συντελεστών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα. Δηλαδή η αύξηση των συντελεστών φορολογίας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησε τους καταναλωτές είτε να περιορίσουν τις μετακινήσεις είτε να καπνίζουν λιγότερο είτε να καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ. Αυτή η εξέλιξη εκ των πραγμάτων ανατρέπει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο για να αυξήσει τα έσοδα του κράτους είναι πολύ πιθανόν τους επόμενους μήνες να ανακοινώσει και νέα επώδυνα μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Εξάλλου, χθες το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο έλεγχος στις εταιρείες για την επιστροφή του ΦΠΑ δεν σημαίνει «πάγωμα» των ποσών που δικαιούνται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «με την Υπουργική Απόφαση 1072 της 26ης Μαΐου 2010 παρατείνεται ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 η προθεσμία επιστροφής ΦΠΑ, παρατείνοντας την ημερομηνία της Υπουργικής Απόφασης της 1ης Μαρτίου 2010. Με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση ο ΦΠΑ συνεχίζει να επιστρέφεται στους δικαιούχους μετά από προσωρινό έλεγχο ή σε ειδικές περιπτώσεις από τακτικό έλεγχο και δεν “παγώνει” η επιστροφή. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η καταστρατήγηση των επιστροφών φόρου χωρίς έλεγχο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε δήθεν δικαιούχους». Ωστόσο λογιστές επιχειρήσεων αναφέρουν ότι, ακόμη και αν γίνει ο έλεγχος και περάσει η επιχείρηση τις «εξετάσεις» με επιτυχία, και πάλι η καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών του ΦΠΑ είναι μεγάλη.