από metereologos.gr
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017
 
 
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Σαφάρι από την Εφορία για χρέη 23,4 δισ. ευρώ στο Δημόσιο

827.396 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα κληθούν άμεσα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους - Διαφορετικά απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων
Σαφάρι από την Εφορία για χρέη 23,4 δισ. ευρώ στο Δημόσιο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΑΡΧΙΖΕΙ το κυνήγι των χρεών προς το Δημόσιο και της φοροδιαφυγής προκειμένου να αντιμετωπιστεί έστω και τώρα η δραματική δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ακολουθήσει την πολιτική «καρότο και μαστίγιο» για τους 827.396 μικρούς και μεγάλους οφειλέτες που έχουν «φεσώσει» το Δημόσιο με περισσότερα από 23 δισ. ευρώ. Ετσι, μετά την απόφαση να δοθεί έκπτωση 50% στις προσαυξήσεις για όλους όσοι σπεύσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους στην Εφορία ως το τέλος Μαΐου ή να συμφωνήσουν στην τμηματική καταβολή του, τώρα το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και εισοδημάτων από ενοίκια.

Βέβαια ο στόχος του είναι προφανής: να δώσει ώθηση στη ρύθμιση που αφορά χρέη ως το τέλος του 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των οφειλών ισοδυναμεί με το πακέτο μέτρων λιτότητας που επέβαλε στην κυβέρνηση και στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ! Το έργο της είσπραξης των χρεών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΔΝΤ, θα αναλάβουν οι εφορίες (ΔΟΥ), οι οποίες θα μετατραπούν σε «εισπρακτικά κέντρα» και θα αποκοπούν από τους μηχανισμούς φοροελέγχων. Οπως έγραψε «Το Βήμα», το ελεγκτικό έργο και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ασκούνται κεντρικά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο μετατρέπεται σε «φορολογική αστυνομία». Εξάλλου στις 13 περιφέρειες που δημιουργούνται με τον «Καλλικράτη» θα υπάρχουν φοροελεγκτικά κέντρα.

Ετσι το ΣΔΟΕ και το νέο σώμα ελεγκτών της Εφορίας θα αποκτήσουν νέα υπόσταση και ρόλο και θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν επί τόπου πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και μάλιστα να τα εισπράττουν (π.χ., από καταστήματα ή επιχειρήσεις).


Επικαιρότητα περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:

Αρχίζει το κυνήγι των χρεών
Η λίστα της Εφορίας: Ερχονται τα πρώτα είκοσι λουκέτα σε επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

23,4 δισ. ευρώ στο Δημόσιο