Πρόσωπα δίχως «ηθικούς φραγμούς» ή διάθεση «ειλικρινούς μεταμέλειας» , τα οποία έδρασαν με γνώμονα «την απληστία και το εύκολο κέρδος», επέδειξαν συμπεριφορά «εξέχουσας ηθικής απαξίας», αλλά και «σταθερή ροπή προς το έγκλημα» είναι οι Γ. Αποστολίδης, Σ. Πρινιωτάκης και Θ. Πρινιωτάκης , οι τρεις από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών που διέταξαν την προφυλάκισή τους με την έκδοση του υπ΄ αριθμ. 580/2010 βουλεύματός τους, τα κυριότερα αποσπάσματα του οποίου παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα». Εξαιτίας των χαρακτηριστικών τους αυτών, «η μη προφυλάκιση των κατηγορουμένων θα συνιστούσε νομικό παράδοξο και ακραία κοινωνική πρόκληση», αναφέρει μεταξύ άλλων στην πρότασή του ο εισαγγελέας Εφετών κ. Αντ. Λιόγας. Με την εισαγγελική άποψη συντάχθηκαν και οι εφέτες μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, οι οποίοι κλήθηκαν να λύσουν τη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ του εισαγγελέα και του ανακριτή κ. Γ. Λέκκα αναφορικά με την προφυλάκιση ή μη των κατηγορουμένων. Και επέλυσαν τη διαφωνία υπέρ της άποψης του εισαγγελέα. Σε διαφορετική περίπτωση οι κατηγορούμενοι, τρία ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των ομολόγων- αποκαλούμενων συχνά και ως «αμαρτωλών» ή «γαλάζιων»- θα παρέμεναν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η ορθότητα του μέτρου της προφυλάκισης των κατηγορουμένων ενισχύεται από τη συμπεριφορά τους « αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου,όταν χωρίς ίχνος μεταμέλειαςεπιχείρησαν να εξαφανίσουν την εγκληματική τους λεία,ενώ ακόμη και σήμεραεξακολουθούν ανενδοίαστα να δηλώνουν ότι μέρος της λείας αυτής,ανερχόμενο στο ποσό των 7.033.409,33 ευρώ, το έχουν αποκρύψει σε άγνωστο σημείο, το οποίο αρνούνται να αποκαλύψουν, προς αποφυγή κατασχέσεώς του ».

Το 133 σελίδων βούλευμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται το πλήρες, βαρύτατο κατηγορητήριο εναντίον των τριών εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, περιγράφεται η σύσταση της εγκληματικής τους οργάνωσης, η δαιδαλώδης διαδρομή του δομημένου ομολόγου, οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί των κατηγορουμένων αλλά και η αντίκρουσή τους τόσο από τον εισαγγελέα εφετών κ. Αντ. Λιόγα όσο και από τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών.

Εγκληματική οργάνωση
Στο κατηγορητήριο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περιγραφή της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης από τους εν λόγω κατηγορουμένους και τον επίσης κατηγορούμενο κ. Γεώργιο Παπαμαρκάκη: « Στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2006 μέχρι τις αρχές Μαρτίου του επομένου έτους, από κοινού και με άλλους, συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενη από τρία και περισσότερα μέλη, επιδιώκοντας τη διάπραξη κακουργημάτων. Ετσι στους πιο πάνω τόπο και χρόνο, με την ιδιότητα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας με την επωνυμία Ακρόπολις Χρηματιστηριακή Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών ο Γεώργιος Αποστολίδης, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ίδιας εταιρείας, ο οποίος όμως εξακολουθούσε να αναμειγνύεται ενεργά στις εταιρικές υποθέσεις, ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης και του αντιπροέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου ο Θεόδωρος Πρινιωτάκης, από κοινού με τον Γεώργιο-Ευγένιο-Ιωάννη Παπαμαρκάκη του Γεωργίου, διευθύνοντα σύμβουλο της εδρεύουσας στην Αγγλία εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων με την επωνυμία Νorth Μanagement (ΝΑΜ), συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, η οποία λειτούργησε με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της και με σκοπό τη διάπραξη του κακουργήματος της απάτης, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, εις βάρος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και συγκεκριμένα ασφαλιστικών ταμείων, υπό περιστάσεις ιδιαζόντως επιβαρυντικές, ως έχουσας αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το δε όφελος που επιδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η αντίστοιχη ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στα ΝΠΔΔ υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ…».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπεύθυνοι της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ είχαν ιδιαίτερη γνώση και τεράστια πείρα λόγω ακριβώς της ενασχόλησής τους με τις συναλλαγές επί χρηματοοικονομικών προϊόντων και ακριβώς αυτές επιστράτευσαν. Σχεδίασαν λοιπόν ένα ομόλογο ακριβώς με τους όρους που συνέφερε τους ίδιους αλλά και όσους συνεργάστηκαν για την έκδοσή του, ενώ προτού ακόμη εκδοθεί είχαν προσχεδιάσει με κάθε ακρίβεια τις διαδοχικές μεταβιβάσεις, τις τιμές αγοράς και πώλησης και τα ποσοστά του κέρδους που θα απεκόμιζε κάθε ένας από τους μετέχοντες στην αλυσίδα της τεχνητής διόγκωσης της τιμής του.

Εικονική ανατίμηση
Το ομόλογο εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με ανάδοχο έκδοσης τη JΡ Μorgan, η οποία το αγόρασε στο 100% της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή αντί 280 εκατ. ευρώ. Οπως από την αρχή είχε σχεδιαστεί, η JΡΜ μεταπώλησε το ομόλογο στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας στη Νorth Αsset Μanagement (ΝΑΜ) – εταιρεία συμφερόντων Παπαμαρκάκη- η οποία το αγόρασε για λογαριασμό του αμοιβαίου κεφαλαίου Νorth Ρrincipal Ιnvestment. Ασύμφορη αγοραπωλησία θα έλεγε κανείς, και θα αναρωτιόταν γιατί η JΡ Μorgan να πουλήσει χαμηλότερα από ό,τι αγόρασε, ζημιώνοντας εαυτόν σε ποσοστό 7,05%. Η τράπεζα όμως, εκτός από τη σύμβαση αγοραπωλησίας του ομολόγου, είχε υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο και σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων την οποία, αντίθετα με το ομόλογο, δεν μεταβίβασε. Ετσι το όφελος που τελικώς θα προέκυπτε ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη ζημιά που έτσι και αλλιώς είχε προϋπολογίσει ότι θα είχε από την πώληση του ομολόγου.

Στη συνέχεια της «αμαρτωλής» διαδρομής, με απώτερο στόχο την πλασματική διόγκωση της τιμής του ομολόγου, η ΝΑΜ του Παπαμαρκάκη μεταπωλεί το ομόλογο στο 99,90% της ονομαστικής του αξίας στη ΗypoVereinsbank (ΗV) δηλαδή αντί 279.720.000 ευρώ, αποκομίζοντας κέρδος σε ποσοστό 6,95% που αντιστοιχεί σε 19.740.000 ευρώ.

Με τη σειρά της η ΗV πουλάει το ομόλογο στο 99,95% της ονομαστικής του αξίας στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ δηλαδή αντί τιμήματος 279.860.000 ευρώ, αποκομίζοντας κέρδος σε ποσοστό 0,05%. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό κέρδους επί της ονομαστικής αξίας του ομολόγου (0,05%) προκύπτει, στα επίσημα συναλλακτικά έγγραφα, ότι κερδίζει και η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ η οποία την ίδια στιγμή που αγοράζει, μεταβιβάζει το ομόλογο στα ασφαλιστικά ταμεία στο 100% της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή υπερτιμημένο κατά 15%. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι η κατανομή των κερδών δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται. Δεν κερδίζει δηλαδή 7,05% ο Παπαμαρκάκης και 0,05 η Ακρόπολις. Στην πραγματικότητα και σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, τα κέρδη μοιράζονται σχεδόν στη μέση. Από το ποσό των 19.740.000 ευρώ που φαίνεται ως «καθαρό» κέρδος Παπαμαρκάκη, τα μισά σχεδόν χρήματα και συγκεκριμένα το ποσό των 8.400.000 ευρώ δίνεται στους υπευθύνους της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ. Η μοιρασιά αυτή γίνεται μέσω δύο ισόποσων τραπεζικών εμβασμάτων που κατατίθενται σε ισάριθμους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων Πρινιωτάκη. Πρόκειται για την Κυπριακή Αcropolis Ρarticipations Limited και την εδρεύουσα στο Κάρντιφ της Ουαλλίας Forest Dove Limited.

Και οι δύο αυτές εταιρείες, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα εμβάσματα και να ξεπλυθεί το παράνομο χρήμα, έχουν νωρίτερα υπογράψει με την εταιρεία συμφερόντων του Γ. Παπαμαρκάκη συμβάσεις για σύσταση πελατείας.

Η μίζα και η βαλίτσα
Ενδεικτικό για τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων σύμφωνα με τον κ. Λιόγα, είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα αγνοείται το ποσό ύψους 5.925.500 ευρώ που κέρδισαν οι κατηγορούμενοι από την πώληση στο ΤΕΑΔΥ υπερκοστολογημένου ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου που πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου 2006. Λίγο καιρό μετά, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, τα χρήματα αυτά «σηκώνει» σε μετρητά και παίρνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε βαλιτσάκι, ο κατηγορούμενος Γ. Αποστολίδης. Τα χρήματα αυτά, όπως έχει προκύψει από την έρευνα, δεν κατατέθηκαν ποτέ στην Ελλάδα, σε εταιρικό ή προσωπικό λογαριασμό. Σε ερώτηση των ανακριτικών αρχών προς τον κατηγορούμενο για το πού βρίσκονται τα λεφτά, εκείνος απαντά ότι είναι κάπου κρυμμένα ώσπου να λήξει η υπόθεση. Οι γνωρίζοντες καλά την υπόθεση εκτιμούν ότι είτε μοιράστηκαν σε όσους εσκεμμένα ζημίωσαν την περιουσία του ΤΕΑΔΥ είτε κατατέθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού ή και τα δύο. Πάντως το σίγουρο είναι ότι ως σήμερα η τύχη του ποσού αγνοείται.