Στο στόχαστρο των τραπεζών έχει μπει τα τελευταία χρόνια η μεσαία εισοδηματική τάξη, η οποία διαθέτει ρευστότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί επενδυτικά. Ο λόγος γίνεται για πελάτες που ανήκουν στην κατηγορία του personal banking, η οποία περιλαμβάνει νοικοκυριά με ρευστά διαθέσιμα που κυμαίνονται συνήθως από 60.000

ευρώ ως 250.000 ευρώ. Οπως τονίζουν τραπεζικοί, πρόκειται ίσως για την πιο περιζήτητη κατηγορία νοικοκυριών στις μέρες μας καθώς η διαχείριση των κεφαλαίων τους και η δημιουργία μιας μακροχρόνιας σχέσης μαζί τους είναι ιδιαίτερα συμφέρουσες για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το personal banking αποτελεί μια λάιτ εκδοχή του private banking. Ο πελάτης έχει έναν αποκλειστικό συνεργάτη ο οποίος τον εξυπηρετεί, αποτελώντας έναν αξιόπιστο σύμβουλο για τη διαχείριση της περιουσίας του. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί συνθήκη ικανή για το κτίσιμο ενός ισχυρού δεσμού με την τράπεζα σε όλα τα επίπεδα. Ο personal banker έχει την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία για την παρακολούθηση των επενδύσεων του πελάτη, μελετά τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και του προτείνει εξατομικευμένες λύσεις όσον αφορά τις επενδύσεις του. Εκτός από τα παραπάνω, ο πελάτης έχει πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής, κάτι που είναι φυσιολογικό μια και η διαχείριση της περιουσίας του από την ίδια την τράπεζα μειώνει το ρίσκο για την τελευταία, η οποία μπορεί να προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια.

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η εφαρμογή νέων στρατηγικών προσέλκυσης πελατών στον τομέα των καταθετικών- επενδυτικών προϊόντων. Ενώ μέχρι πρότινος η έμφαση δινόταν μόνο στις προθεσμιακές καταθέσεις, η συμπίεση των επιτοκιακών περιθωρίων αναγκάζει τους τραπεζίτες να λανσάρουν νέα προϊόντα στην αγορά. Συγκεκριμένα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει, με «όχημα» ρηξικέλευθα καταθετικά προγράμματα, «σαφάρι» προς αναζήτηση πελατών οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να «κλείσουν» τα χρήματά τους για μεσομακροπρόθεσμο ή μεγαλύτερο διάστημα. Ο λόγος είναι απλός: Ενώ οι τράπεζες δανείζουν συνήθως, ανάλογα με τον τύπο της χρηματοδότησης, για χρονική διάρκεια 3-20 ετών, δανείζονται από τους καταθέτες μέσω των προθεσμιακών λογαριασμών για διάστημα που δεν υπερβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων τον έναν χρόνο.