«Η οικοδομή την επόμενη διετία θα “παγώσει” και θα καταρρεύσει, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας» τόνισε χθες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Ι. Αλαβάνος (φωτογραφία) σε συνέντευξη Τύπου για την κρίση στον τεχνικό κόσμο και τις προτάσεις του ΤΕΕ. Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα ο κ. Αλαβάνος τα χαρακτήρισε «πρωτοφανή, υπερβολικά σκληρά», τα οποία δεν φαίνεται να στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού υπογράμμισε ότι η ανεργία πλήττει τους έλληνες επιστήμονες περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, ισχυρίστηκε πως αν καταρρεύσει η οικοδομή και τα άλλα κατασκευαστικά έργα, κινδυνεύει με κατάρρευση η οικονομία και υπογράμμισε ότι το 2009 οι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν κατά 22% μικρότερο ακαθάριστο εισόδημα σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 από τη δράση τους στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση από τις αρχές του 2010 εμφανίζεται να επιδεινώνεται ραγδαία.

Ειδική αναφορά έγινε στις διατάξεις του ΓΟΚ που τροποποιήθηκαν με τον νόμο «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων και δεν ανακλήθηκαν, με αποτέλεσμα να παγώνουν οι μελέτες για νέες οικοδομικές άδειες, ενώ με την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος 1/2010 για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ παγώνει η οικοδομική δραστηριότητα και εκεί.

Από τις αρχές του 2010 καταγράφεται μείωση και στο ΠΔΕ, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, που φτάνει στο 16%, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στον κατασκευαστικό κλάδο και στη βιομηχανία.

Κατά το ΤΕΕ, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια στρατηγική αναπτυξιακή πορεία με ορίζοντα δεκαετίας, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να χαραχθούν ειδικές κλαδικές πολιτικές και να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό.

Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι για να ανατραπεί η πτωτική πορεία των κατασκευών πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα ο πολεοδομικός σχεδιασμός, να προχωρήσουν οι αναπλάσεις στις πόλεις, μέρος των εσόδων από τα διόδια να πηγαίνει στην κατασκευαστική δραστηριότητα, ενώ τόνισε ότι το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να χρηματοδοτήσει τους μηχανικούς (φυσικά πρόσωπα) ώστε να αναλάβουν έργα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.