Σε κίνδυνο τίθεται η επιβίωση των μηχανικών, αν δεν ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, τονίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Ι. Αλαβάνος . Η διοίκηση του ΤΕΕ αποφάσισε να κατέλθει ο κλάδος σε 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου.

– Γιατί αποφασίσατε να απεργήσουν οι μηχανικοί;

«Οι μηχανικοί, εμπροσθοφυλακή στην ανάπτυξη, σήμερα έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα διπλό μήνυμα που πρέπει να περάσει με τον πιο δυνατό τρόπο στην κυβέρνηση και στην κοινωνία.

Η Κίνα δείχνει να αντιστέκεται στις πιέσεις που με πολλούς τρόπους τής ασκούν το τελευταίο δεκαήμερο οι ΗΠΑ. Μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, πώς μπορεί να αντισταθεί όταν γίνεται, εξαιτίας της κρίσης, ο στόχος όσων ευθύνονται γι΄ αυτήν; Να αξιοποιήσει τις όποιες διεθνείς σχέσεις, αλλά να στηριχθεί στους εργαζομένους της χώρας, στο συγκριτικό της πλεονέκτημα, που είναι το επιστημονικό δυναμικό της. Να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα να θέσει στόχους για την αναβάθμιση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού.

Να προσδιορίσει, επιτέλους, έναν στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετίας με στήριξη κλαδικών πολιτικών, με αποτελεσματικό μηχανισμό δημόσιας διοίκησης, με πεδία νέων τεχνολογιών και καινοτομίας εκεί όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να περάσει από την επιχειρηματικότητα χαμηλού κόστους σε μια επιχειρηματικότητα προοπτικών και πλεονεκτημάτων, ικανή να απορροφά τη διαθέσιμη και εμπλουτιζόμενη γνώση. Οι ΜΜΕ, το 98% των επιχειρήσεων στη χώρα μας, να κάνουν ένα ποιοτικό άλμα, αξιοποιώντας το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της χώρας».

– Ποια αιτήματα προβάλλετε; «Θέλουμε να ενισχυθούν τομείς που έχουν πληγεί καίρια, όπως η οικοδομή και η κατασκευή υποδομών, οι οποίοι απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, παράγουν εσωτερική προστιθέμενη αξία, ανακυκλώνουν γρήγορα το χρήμα και πάνω τους στηρίζεται το πιο δυναμικό κομμάτι των εξαγωγών.

Να αντιστραφεί ο κύκλος των διευρυνόμενων απολύσεων και των δυσμενών σχέσεων εργασίας. Μπορούν άμεσα να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Στο Κτηματολόγιο οι δεσμευμένοι πόροι, τέλη των πολιτών, είναι “παγωμένοι”. Οι επεμβάσεις στον υπάρχοντα δομικό πλούτο, με πρώτη αλλά όχι μόνη την εξοικονόμηση ενέργειας, πρέπει να είναι ακαριαίες. Το τελικό κόστος τους θα είναι πολύ χαμηλό, ενώ θα δημιουργήσουν ένταση απασχόλησης. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι αναπλάσεις και η ανατροπή των δυσμενών περιβαλλοντικών όρων των μεγάλων πόλεων πρέπει να επιταχυνθούν».

– Τι πιστεύετε ότι θα επιτύχετε; «Οι μηχανικοί δεν είναι παρατηρητές των εξελίξεων. Η απεργία στις 10 Φεβρουαρίου είναι ένα μήνυμα. Η κυβέρνηση, η οποία καλώς άνοιξε τα θέματα, μπορεί να το αξιοποιήσει ως μήνυμα στήριξης. Ας μην το μετατρέψει σε μήνυμα αποδοκιμασίας, με αποφάσεις χωρίς διάλογο, όπως στο Ασφαλιστικό, ή με ψευδή επικοινωνιακά μηνύματα, όπως στο Φορολογικό, και κυρίως με ισοπεδωτικές επιλογές στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού».