Τα λιμάνια του Βόλου και του Δυρραχίου στην Αλβανία βρίσκονται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο μικροσκόπιο των Κινέζων, οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις και στα δύο αναζητώντας πληροφορίες για τις δυνατότητές τους. Αναφορικά με τον Βόλο πολυμελής κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την περιοχή δείχνοντας ενδιαφέρον για τον Νομό Μαγνησίας γενικότερα. Μάλιστα η εν λόγω κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τοπικούς παράγοντες, από τους οποίους ζήτησε πληροφορίες για σειρά επενδυτικών πλάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ.Παπατόλια , με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν τη λειτουργία του λιμανιού του Βόλου, τις δυνατότητες εγκατάστασης συστημάτων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και άλλα θέματα που συνδέονται με τον τουρισμό και με τη βιομηχανία της περιοχής.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η Νομαρχία Μαγνησίας ανέλαβε τη δέσμευση να ετοιμάσει μια παρουσίαση της περιοχής και των απεριόριστων δυνατοτήτων που προσφέρει για σημαντικές επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ας σημειωθεί ότι το λιμάνι του Βόλου έχει κατά καιρούς βρεθεί στο προσκήνιο της διεθνούς προσοχής είτε λόγω των αλλεπάλληλων προσπαθειών των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων να δρομολογήσουν την ενεργοποίηση της σύνδεσης του λιμανιού με λιμάνια της Συρίας είτε λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν και επιδεικνύουν εταιρείες που διαχειρίζονται στόλους κρουαζιεροπλοίων αλλά και ακτοπλοϊκές εταιρείες για συνδέσεις με τις Σποράδες ή με νησιωτικά συγκροτήματα του Ανατολικού Αιγαίου.

Εξάλλου σύμφωνα με άλλες πηγές στελέχη της Cosco τον τελευταίο καιρό παρακολουθούν στενά το λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία προκειμένου να διαγνώσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη ενός τέρμιναλ διακίνησης εμπορευμάτων στην εν λόγω περιοχή.

Οι γραμμές της Αδριατικής αλλά και γενικότερα η κίνηση φορτίων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής Θάλασσας δεν αφήνουν αδιάφορη την Cosco, στελέχη της οποίας ήδη βολιδοσκοπούν την ευρύτερη περιοχή με στόχο μελλοντικά να γίνουν εκεί επενδύσεις στον λιμενικό τομέα.

Το λιμάνι του Δυρραχίου μπήκε ξαφνικά στον χάρτη των υποψήφιων τέρμιναλ υποδοχής εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι οποίες οδήγησαν πολλές εταιρείες να βρουν καταφύγιο στην Αλβανία για τη διακίνηση των εμπορευμάτων τους με απώτερο στόχο την ομαλή διάχυσή τους στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν στον Πειραιά ενίσχυσαν την τάση να εξυπηρετούνται φορτία από το Δυρράχιο και τώρα η περιοχή έχει τεθεί πλέον στο μικροσκόπιο των Κινέζων που την ερευνούν.