Νέες δημοπρατήσεις σημαντικών έργων και μάλιστα πολύ σύντομα προήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι θα ανασχεδιαστεί το ΕΣΠΑ, θα αξιοποιηθούν τα ΣΔΙΤ με έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα και θα ενισχυθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο σχετίζεται με την αντισεισμικότητα, τη βιοκλιματικότητα και την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Ο κ. Ρέππας κάλεσε τα μέλη του ΤΕΕ να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ κ. Α. Ανδρεόπουλος, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό της υπουργού κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και των υφυπουργών κκ. Θ. Μωραΐτη και Ι. Μανιάτη, αναφέρθηκε στον πρωτεύοντα ρόλο που καλείται να παίξει ο μηχανικός στη διαδικασία της πράσινης ανάπτυξης.

«Η παραγωγική συρρίκνωση και αποδιάρθρωση, η κρίση της απασχόλησης, οι διογκούμενες ανισότητες είναι εξίσου πραγματικά προβλήματαόπως είναι το δημόσιο χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα» , τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος, μιλώντας χθες στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΤΕΕ. Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη η κλιματική αλλαγή, η οικολογική κρίση και το έλλειμμα σε νέες πολιτικές τις οποίες τόσο έχουμε ανάγκη.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα των μηχανικών που διογκώνονται κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω έλλειψης προγραμματισμού για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και ανακοίνωσε ότι στις 10 Φεβρουαρίου οι μηχανικοί απεργούν, διεκδικώντας την επαγγελματική τους επιβίωση.

Ο κ. Αλαβάνος μίλησε θετικά για την ίδρυση του υπουργείου Περιβάλλοντος, είπε ότι το ΤΕΕ θα συμμετέχει στον διάλογο των θεμάτων του υπουργείου Υποδομών και στον διάλογο για το σχέδιο «Καλλικράτης». Ωστόσο, τόνισε, «δεν είμαστε πλέον υπέρ της άκριτης αποκέντρωσης. Εχουμε “καεί” από το παράδειγμα των πολεοδομικών γραφείων».

«Δεν θα πρέπει οι παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο να οδηγήσουν σε πάγωμα έργων και μελετών», είπε ο κ. Αλαβάνος, «γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να θεσμοθετούμε χωρίς αντικείμενο. Δεν αντέχουν άλλο ούτε οι εργοληπτικές επιχειρήσειςούτε τα μελετητικά σχήματα. Μια πρώτη αναγκαία ανάσα για την επιβίωση του μελετητικού και κατασκευαστικού κλάδου είναι η εξόφληση των χρεών του κράτους προς αυτούς, τα οποία σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» . Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 2009 είχαμε συνολική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 16,5%. Με βάση τον αριθμό αδειών οικοδομών τον Σεπτέμβριο του 2009 είχαμε (ετήσια) μείωση 27,9%. Ο γενικός δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το τρίτο τρίμηνο του 2009 ήταν στο-9,1%, όταν το πρώτο τρίμηνο του 2008 ήταν στο +16,6%. Η παραγωγή τσιμέντου είχε τον Νοέμβριο του 2009 ετήσια πτώση 22,5%. Ο δείκτης συναλλαγών οικιστικών ακινήτων με τη διαμεσολάβηση των τραπεζών ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2009 στο-45,7%, όταν το πρώτο τρίμηνο του 2007 ήταν στο +72,9%.

Η απώλεια θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια γίνεται τόσο αισθητή στο ΤΕΕ.