Αμεσα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου των κατασκευών ζητεί να ληφθούν ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας κ. Ν. Ζυγούρης, προκειμένου να τονωθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, που περνά μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών. Και τονίζει ότι η οικοδομή, τα δημόσια έργα και τα έργα ΣΔΙΤ συμμετέχουν κατά 8% στο ΑΕΠ, ενώ οι απασχολούμενοι σε αυτόν ανέρχονται σε 400.000 άτομα.

– Ποια μέτρα προτείνετε να ληφθούν;

«Χρειάζονται κίνητρα με σκοπό την προσέλκυση νέων ελλήνων και ξένων επενδυτών στον ευρύτερο χώρο της κτηματαγοράς και των ακινήτων.

Είναι αυτονόητο βέβαια ότι κανένας δεν θα κάνει επενδύσεις αν οι “κανόνες του παιχνιδιού” δεν είναι γνωστοί. Δεν είναι δυνατόν να μην είναι γνωστός ο τρόπος φορολόγησης μιας επένδυσης ή να είναι υπό συνεχή αίρεση η πολεοδομική νομοθεσία. Αλλο σημαντικό στοιχείο για την τόνωση της οικοδομής είναι η ποιοτική διασφάλιση της κατασκευής των ακινήτων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη θέσπιση Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων».

– Πώς θα γίνουν πιο ελκυστικά τα ακίνητα;

«Η τιμή της γης θα πρέπει να μειωθεί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πολεοδομήσεις νέων περιοχών και επεκτάσεις των υφισταμένων σχεδίων. Η μείωση του κόστους της γης αναμφίβολα θα μεταφερθεί και στον τελικό αγοραστή.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει εθνικός χωροταξικός και τουριστικός σχεδιασμός. Η πολιτεία θα πρέπει να καταθέσει το σχέδιο ανάπτυξης το οποίο προτίθεται να ακολουθήσει. Μόνον έτσι οποιοσδήποτε επενδυτής μπορεί να αξιολογήσει την προοπτική του οποιουδήποτε εγχειρήματος». – Ποια οικονομικά κίνητρα προτείνετε; «Είναι απαραίτητο να χορηγηθούν οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να τονωθεί η αγοραστική κίνηση στην οικοδομή, όπως οι επιδοτήσεις δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, η αύξηση των αφορολόγητων ορίων, η πιθανή κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ και γενικά η ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων στις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το κράτος αναζητεί έσοδα, ίσως όμως θα πρέπει να πάμε στη λογική “λίγα από πολλούς”, αντί “πολλά από λίγους”.

Επίσης, είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα για τον αντισεισμικό έλεγχο και την ενδεχόμενη ενίσχυση των υφισταμένων οικοδομών, ιδιαίτερα αυτών που κατασκευάστηκαν πριν από το 1984. Οικονομικά κίνητρα απαιτούνται και για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στα καινούργια κτίρια, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων.

Το συμπέρασμα είναι ότι η τόνωση του κλάδου των κατασκευών είναι απαραίτητη και εφικτή. Παρ΄ όλο που η διαχείριση της οικονομικής κρίσης δεν εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού, οι προτάσεις που κατατίθενται μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ενός διαλόγου για την τόνωση του κλάδου των κατασκευών και θα λειτουργήσουν θετικά για τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των πολιτών».