Την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για τα έργα υποδομής της χώρας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα « Η συνδρομή των μεγάλων έργων υποδομής στην ανάπτυξη των επενδύσεων». Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι «εν μέσω κρίσης αυξάνουμε το ποσοστό για τις δημόσιες επενδύσεις στο 4,2% του ΑΕΠ» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην πολιτική των υποδομών και έχει ήδη στρατηγικό σχέδιο για τους τομείς της ανάπτυξης, δεδομένου ότι τα έργα υποδομής που κατασκευάζονται με προγραμματισμό συμβάλλουν στη δημιουργία επενδύσεων.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέσα σε αυτό το πλαίσιο:

▅ Διεκδικεί η χώρα μας ενεργό συμμετοχή στην υλοποίηση της απόφασης του Οκτωβρίου του 2009 της ΕΕ (που αποτέλεσε και απάντηση στη διεθνή οικονομική κρίση) να διαθέσει, πέραν του κανονικού σχεδίου, μεγάλα χρηματικά ποσά που θα επιταχύνουν την πρόοδο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

▅ Ενισχύονται οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη.

▅ Η περιβαλλοντική, λειτουργική και στατική αναβάθμιση του διαρκώς απαξιούμενου κτιριακού αποθέματος των παλαιών κατασκευών, δημοσίων και ιδιωτικών, των πόλεων μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό επενδυτικό στόχο.

▅ Συνεχίζεται το τεράστιο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, με κλασικά έργα και υγιείς συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

▅ Μελετάται η επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων.

▅ Πραγματοποιείται σειρά παρεμβάσεων στο περιφερειακό και τοπικό οδικό δίκτυο.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες που παρατηρούνται από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές εργασίες, προσφυγές κ.ά., που έχουν ως συνέπεια καθυστερήσεις στην κατασκευή των έργων, πανάκριβες υποδομές, κατασπατάληση πόρων και αρνητική επιρροή στην ανάπτυξη των επενδύσεων.

Επίσης ο κ. Ρέππας προανήγγειλε την παράταση του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου στο Καστέλι.