Σε τέσσερις πυλώνες θα στηριχτεί η αναθέρμανση της οικονομίας· και συγκεκριμένα στην προώθηση των επενδύσεων, στη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, στη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού και στην προώθηση θεσμικών αλλαγών για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, δήλωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, στην πρώτη της συνέντευξη στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κυρία Κατσέλη προήγγειλε επίσης την εφαρμογή νέου επενδυτικού νόμου από την 1.1.2010, όπως και την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλαγές στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)- αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων αμέσων επενδύσεων – και τις κρατικές προμήθειες, καθώς και στην εφαρμογή των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Παραλλήλως, αυξάνονται οι πόροι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του 2010 στα 10,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το ποσόν των 9,5 δισ. ευρώ του 2009 (αύξηση 8,42%). Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων που θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν, όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κατσέλη. Η υπουργός, αναλύοντας τις κυβερνητικές πολιτικές για την αναθέρμανση της οικονομίας, είπε μεταξύ άλλων ότι μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007 – 2013) θα διατεθούν το 2010 περίπου 6,95 δισ. ευρώ για την προώθηση επενδύσεων και την παροχή ενισχύσεων με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Σε ό,τι αφορά τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά προωθείται η ρύθμιση για τις οφειλές επιχειρήσεων και υπερχρεωμένων καταναλωτών, η αναμόρφωση διατάξεων του «Τειρεσία», τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας.

Εξάλλου, για τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού η κυβέρνηση προωθεί την αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, ενώ στόχος της είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας, η προώθηση του ανταγωνισμού, η προστασία του καταναλωτή, η εποπτεία και ο έλεγχος των αγορών και η καταβολή εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας που αφορά τις θεσμικές αλλαγές για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα περιλαμβάνει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007- 2013, την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων και την αναπτυξιακή πολιτική για τις κρατικές προμήθειες.

Η κυρία Κατσέλη αναφερόμενη στα όσα έχει παραλάβει η κυβέρνηση από την προηγούμενη σχετικά με το ΕΣΠΑ 2007- 2013 είπε μεταξύ άλλων ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε χαμηλή απορρόφηση πόρων (περίπου 800 εκατ. ευρώ από το σύνολο των προβλεπομένων δαπανών ύψους 26,2 δισ. ευρώ) ή το 3,07%. Επίσης, η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση στην οποία επικρατεί ο κατακερματισμός των ενδιάμεσων φορέων και η έλλειψη συνεκτικής πολιτικής στις κρατικές ενισχύσεις, όπως και η απουσία της αναπτυξιακής στόχευσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον, για ορισμένα προγράμματα που αφορούν τις ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν είχαν εξοικονομηθεί πόροι, ενώ έχουν ενταχθεί έργα στο ΕΣΠΑ που έχουν μεν αξιολογηθεί, αλλά δεν έχουν υπάρξει νομικές δεσμεύσεις (συμβολαιοποιήσεις) συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Οπως είπε η κ. Κατσέλη εξάλλου, θα γίνουν αλλαγές στο πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ επισήμανε ότι χρειάστηκαν 140 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για να υλοποιηθούν έργα ύψους μόνον 800 εκατ. ευρώ. Τώρα, μέσω του ΕΣΠΑ, υπάρχουν διαθέσιμα 16 δισ. ευρώ για επενδύσεις ως το 2015. Ταυτοχρόνως, θα γίνει ανακατανομή των δαπανών για παραγωγικές αναδιαρθρώσεις και νέες επενδύσεις, με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, πολύ σύντομα, είπε η κ. Κατσέλη, θα υπάρξει αναμόρφωσή του και θα αξιολογηθούν οι 2.000 επενδυτικές προτάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση αποφάσισε, πρόσθεσε, να παραλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας τις αιτήσεις υπαγωγής επιχειρήσεων στον ισχύοντα επενδυτικό νόμο ως τις 31.12.2009.

Σημειωτέον ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν άμεσα οι συναντήσεις και οι διαβουλεύσεις με τους άλλους υπουργούς, καθώς και με τις περιφέρειες, ώστε να διαμορφωθούν οι νέες πολιτικές προτεραιότητες για την ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.