Ριζική αντιμετώπιση του θέματος των ημιυπαίθριων χώρων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία- όπως όλα δείχνουν- θα προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η νομιμοποίηση των χώρων που άλλαξαν χρήση στις οικοδομές, αλλά κυρίως η αποτροπή εμφάνισης αναλόγων φαινομένων στο μέλλον.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε τις αλλαγές, λέγοντας ότι θα υπάρξει νέα εισήγηση από την υπουργό Περιβάλλοντος για μια διαφορετική και ριζική αντιμετώπιση του θέματος σε σχέση με ό,τι θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, είπε, τα έσοδα από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων δεν ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ, όταν είχε προβλεφθεί να εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ το 2009, δημιουργώντας σημαντική «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η λύση προϋποθέτει τροποποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) με νόμο που θα θεσπίζει νέους όρους δόμησης, οι οποίοι θα αποκλείουν το κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων στο μέλλον, ενώ αναμένεται να συσταθεί ελεγκτικό σώμα μηχανικών που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της οικοδομής σε όλα τα στάδια κατασκευής της. Με τον νόμο αυτόν αναμένεται να καθιερωθεί στην πράξη και η ταυτότητα του κτιρίου, το ονομαζόμενο «πράσινο κουτί», που έχει προτείνει ο τεχνικός κόσμος της χώρας, όπου θα καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι μεταβολές ή επισκευές που θα γίνονται σε κάθε κτίριο.

Θα ακολουθήσουν οι ρυθμίσεις για τους χώρους που άλλαξαν χρήση στις υπάρχουσες οικοδομές, οι οποίες αναμένεται να ισχύσουν από το 2010 και θα προβλέπουν νομιμοποίηση με μεταφορά συντελεστή δόμησης, κατά τα πρότυπα προηγούμενου νόμου που εφαρμόστηκε για τα υπόγεια και ισόγεια πολυκατοικιών.

Ολες οι νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν ύστερα από συνεργασία με το ΣτΕ, ώστε να μη γίνουν πράξεις που μπορεί να κηρυχθούν αντισυνταγματικές στο μέλλον.

Το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών έχουν ζητήσει το «πάγωμα» των διατάξεων για την τακτοποίηση χώρων με αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, όπως οι ημιυπαίθριοι, και την εξεύρεση οριστικής λύσης στο μείζον θέμα της αυθαίρετης δόμησης, τονίζοντας ότι το θέμα των ημιυπαίθριων αποτελεί μόνο ένα κομμάτι τού όλου προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών πρότεινε τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, φροντίζοντας φυσικά να μη θιγούν όσοι επέλεξαν να υπαχθούν σε ρυθμίσεις του παρελθόντος και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά και την οικονομία εν γένει.