Τον τρόπο εξόδου του κατασκευαστικού κλάδου από την οικονομική κρίση υποδεικνύει το ΤΕΕ με πολυσέλιδο υπόμνημα προς κόμματα και θέτει πέντε προϋποθέσεις για να μην επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος. Στο πολυσέλιδο υπόμνημα τονίζεται ότι χρειαζόμαστε κανόνες, προδιαγραφές, διαφάνεια, διασπορά της απασχόλησης, χρονοδιαγράμματα, ελέγχους ποιότητας παντού, ενώ οφείλουμε να αξιοποιήσουμε έναν από τους πόλους παραγωγής πλούτου στην Ελλάδα, το επιστημονικό και εξειδικευμένο δυναμικό της, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας εμφανίζει μεγάλη υστέρηση ως προς την τεχνολογική ετοιμότητα, την καινοτομία και την οργανωτική ετοιμότητα των επιχειρήσεων και οργανισμών.

Επίσης υπογραμμίζει ότι οι προϋπολογισμοί του κράτους είναι εικονικοί και δεν απαντούν στις σοβαρές χρηματοπιστωτικές κρίσεις όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη και απειλεί την πραγματική οικονομία, ενώ οδηγούν τα τελευταία χρόνια σε επικίνδυνη συρρίκνωση του ΠΔΕ, δεν αξιοποιούν τα ΚΠΣ και τα ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ανατροφοδοτούμενης οικονομικής ανάπτυξης και συντάσσονται με σκοπιμότητες, οι οποίες απορρέουν από μια διαρκή προεκλογική λογική.

Ειδικότερα, στα μέτρα στήριξης του κατασκευαστικού τομέα που προτείνει το ΤΕΕ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Οικοδομή: Καταγραφή όλου του δομημένου περιβάλλοντος και δημιουργία ταυτότητας (πράσινο κουτί) όλων των κατασκευών, με προτεραιότητα στα δημόσια κτίρια. Προσδιορισμός της επικινδυνότητας κτιρίων συνάθροισης κοινού. Αντισεισμική προστασία των κτιρίων. Εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στα δημόσια κτίρια προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή τους κατανάλωση. Κίνητρα για την κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων. Εμφαση στη συντήρηση του υπάρχοντος δομικού πλούτου. Υιοθέτηση μέτρων στήριξης της «παράλληλης» βιομηχανίας (π.χ. τσιμεντοβιομηχανία, χάλυβας, αλουμίνιο, μια σειρά εξειδικευμένων καινοτόμων υλικών). Μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας, με κίνητρα απόκτησης πρώτης κατοικίας και προς τους οικονομικά ασθενεστέρους. Εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων από κατασκευές- κατεδαφίσεις.

Υποδομές- δημόσια έργα: Ο τομέας παραγωγής των δημοσίων έργων αναδεικνύεται η ατμομηχανή εξόδου από την οικονομική κρίση στις περισσότερες χώρες. Η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να αναβαθμίσει τις υποδομές της, έχει ανάγκη από μικρά και μεσαία έργα στην περιφέρεια, έχει ανάγκη από μέτρα πρόληψης των συνεπειών, μελέτες και έργα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές.

Αύξηση και αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με ανακατανομή πόρων και επενδυτικών προτεραιοτήτων, εκσυγχρονισμό του θεσμικού και διαδικαστικού πλαισίου και εξυγίανσή του με τη διαγραφή μη επενδυτικών δραστηριοτήτων. Αναθέρμανση της περιφέρειας με την ένταξη νέων έργων στα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ). Κρατικές ενισχύσεις σε ΜΜΕ. Ακόμη προτείνονται: Ποιοτική και ποσοτική αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ). Αναθεώρηση- τροποποίηση των Συστημάτων Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) των Προγραμμάτων.