Η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή, όπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς , ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τακτοποιηθούν οι σοφίτες και τα πατάρια στα εμπορικά καταστήματα. « Με την τροπολογία τακτοποιείται η χρήση νόμιμα δομημένων χώρων. Δηλαδή ένας που δεν έχει άδεια δεν τακτοποιείται» ξεκαθάρισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Και εξήγησε: « Το πατάρι και η σοφίτα δεν είναι επιφάνειες που κατασκευάστηκαν βάσει οικοδομικής άδειας, άρα είναι έξω από το πλαίσιο της τροπολογίας και δεν θα το κάνω αποδεκτό. Αυτό το ξεκαθαρίζω σήμερα».

Ο κ. Σουφλιάς εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να καταπέσει ο νόμος ως αντισυνταγματικός, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ΤΕΕ, το οποίο τάχθηκε κατά της ρύθμισης. Ερωτηθείς για την πιθανή υποβολή προσφυγών κατά της τροπολογίας ο υπουργός τόνισε ότι το ΣτΕ δεν μπορεί να ακυρώσει τον νόμο, καθώς για να αρχίσει συζήτηση στο Συμβούλιο πρέπει να υπάρξει κάποια διοικητική πράξη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι « δεν μπορεί να ψηφίζουμε έναν νόμο και αμέσως να λέμε “ξέρεις,θα γίνει προσφυγή” . Υπάρχει διάκριση εξουσιών. Πρέπει να σταματήσει η εξουσία των προσφυγών, γιατί ο συγκεκριμένος νόμος έχει λογική. Δεν μπορεί να συγκρίνεται αυτή η ρύθμιση με τον νόμο Τρίτση το 1983-1985, που το ΣτΕ ετοιμάζεται τώρα να τον συζητήσει. Στην περίπτωση των ημιυπαίθριων δεν υπάρχει νομιμοποίηση. Υπάρχει τακτοποίηση χρήσης σε νόμιμα δομημένους χώρους, ενώ με τον νόμο Τρίτση προβλεπόταν νομιμοποίηση εντελώς αυθαίρετων χώρων».

Ερωτηθείς, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική διάταξη για εκείνους οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για οικοδομικές άδειες. Η 2α Ιουλίου, ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας, αποτελεί το διαχωριστικό όριο. Δηλαδή τακτοποιείται η χρήση των νόμιμα δομημένων χωρών που έχουν άδεια ως τις 2 Ιουλίου.