Αντιδράσεις από τον πολιτικό και τεχνικό κόσμο της χώρας προκάλεσε η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και των υπόγειων και υπέργειων χώρων οικοδομών που άλλαξαν χρήση, με την καταβολή τέλους ίσου με το 10% της αντικειμενικής αξίας της κάθε περιοχής. Οι αντιδράσεις αφορούν τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος χθες έδωσε πρόσθετες διευκρινίσεις για το όλο θέμα και κατέθεσε τη σχετική τροπολογία στη Βουλή, στην οποία ορίζεται ρητώς ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι στους χώρους που θα τακτοποιηθούν. Από την πλευρά του το ΤΕΕ επανέλαβε τη διαφωνία του με τη ρύθμιση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αντί πινακίου ευρώ υπονομεύουμε το περιβάλλον» και τονίζει ότι πρόκειταιγια μέτρα αμιγώς εισπρακτικά, από τα οποία κάποιοι προσδοκούν ότι θα λειτουργήσουν και (υπέρ τους) ψηφοθηρικά. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας και γραμματέας του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης με δήλωσή του προτρέπει τους πολίτες να δηλώσουν τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους και η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί επιπλέον ρυθμίσεις. Τo υπουργείο
Ειδικότερα, το ΥΠΕΧΩΔΕ, με αφορμή ορισμένες δηλώσεις και κριτικές που αφορούν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την αλλαγή χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων και στις οποίες, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι δεν έγινε προσεκτική προσέγγιση, επισημαίνει τα εξής:

▅ Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν αποκλειστικά την τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση χώρους που έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Οι ρυθμίσεις αυτές διαφέρουν εντελώς από παλαιότερες με τις οποίες είχε νομιμοποιηθεί μεγάλος αριθμός κτιρίων χωρίς οικοδομική άδεια.

▅ Με τις νέες ρυθμίσεις αντιμετωπίζεται κατά πάγιο και αποτελεσματικό τρόπο ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και λαμβάνονται μέτρα με σκοπό την αποτροπή του στο μέλλον. Τονίζεται, για μία ακόμη φορά, ότι αν δεν προβλέπαμε συγκεκριμένα μέτρα, μέσα από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι παραβάσεις αυτές στο μέλλον, δεν θα προβαίναμε σε αυτή την τακτοποίηση. Η μέριμνα αυτή δεν είχε ληφθεί στις παλαιότερες ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα:

▅ Ενώ ως τώρα ήταν δυνατή η συγκέντρωση των ημιυπαίθριων χώρων μιας οικοδομής σε έναν ή δύο ορόφους, στο μέλλον οι ημιυπαίθριοι χώροι θα κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο. Επιπλέον, το βάθος των ημιυπαίθριων χώρων περιορίζεται σε 1,80 μ. που δεν επιτρέπει τη μετατροπή τους σε δωμάτια.

▅ Τα ισόγεια κλειστά γκαράζ, ενώ ως σήμερα δεν μετρούσαν στον συντελεστή δόμησης, από τώρα και στο εξής θα μετρούν στον συντελεστή.

▅ Το ύψος της οροφής των υπόγειων χώρων σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει τα 0,80 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους, αντί του ισχύοντος 1,5 μ. Ετσι δεν θα προσφέρονται για αλλαγή χρήσης και μετατροπή τους σε κατοικία.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι μετά την καταβολή της εισφοράς που προβλέπουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις οι παραπάνω χώροι διατηρούν στη διάρκεια ζωής του κτιρίου τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί και δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής κανενός μελλοντικού προστίμου.

Πρόστιμα
Για τους χώρους αυτούς που έχουν αλλάξει χρήση δίδεται η δυνατότητα στον πολίτη να ακολουθήσει την προτεινόμενη ρύθμιση. Διαφορετικά, όπως προβλέπεται από τη ρύθμιση, η αλλαγή χρήσης υπάγεται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και υπόκειται σε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και υποχρέωση επαναφοράς των χώρων στη νόμιμη χρήση.

Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ επισημαίνει ότι η πολιτεία θα προβεί σε συστηματικό και εκτεταμένο έλεγχο όλων αυτών των περιπτώσεων.

Μύθοι και πραγματικότητες
Από την πλευρά του το ΤΕΕ ανακοίνωσε χθες ότι το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει όλες τις οικοδομές, ενώ αναφέρει ότι από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προκύπτει ότι: ▅ Διαφοροποιείται το ύψος των προστίμων που ίσχυαν ως σήμερα. Μειώνεται το πρόστιμο ανέγερσης και μηδενίζεται το πρόστιμο διατήρησης. Αυτό σημαίνει ότι με μια επόμενη απόφαση είναι ενδεχόμενο να γίνει και νέα αλλαγή τους.

▅ Αλλάζουν διατάξεις του ΓΟΚ, τον καθιστούν φτωχότερο σε εξαιρετικά χρήσιμα πολεοδομικά εργαλεία, που είχαν προβλεφθεί με την αλλαγή του 1985.

▅ Αναγνωρίζεται κατά τον πλέον σαφή τρόπο και για μία ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας των πολεοδομικών γραφείων, δίχως ωστόσο να λαμβάνεται οποιαδήποτε μέριμνα για αλλαγή της ζοφερής κατάστασης.

Ως συνοπτικό και ξεκάθαρο συμπέρασμα των τριών αυτών κατευθύνσεων μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι «αντί πινακίου ευρώ υπονομεύουμε το περιβάλλον».

Το ΤΕΕ εκτιμά ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι ήταν και είναι αναγκαίοι. Το «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» δεν μπορεί να είναι βάση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Επειδή, κατά την κυβέρνηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες εμφανίζονται ανίκανες να αποτρέψουν την παράβαση των ορθών διατάξεων του ΓΟΚ, τις καταργεί ή τις αλλοιώνει. Ωστόσο ένας ημιυπαίθριος χώρος διαστάσεων 1,8×5 μ. είναι δυνατόν να αυξήσει την επιφάνεια του σαλονιού ενός διαμερίσματος ή και απλά, μετατοπίζοντας το σαλόνι προς τον ημιυπαίθριο, να δημιουργηθεί ικανή επιφάνεια για ένα επιπλέον δωμάτιο.

«Παγανιά»
Ως προς τους «μύθους» οι οποίοι συνοδεύουν τέτοια φαινόμενα, επισημαίνει ότι:

▅ Δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι. Κατερρίφθη από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος τόνισε- απειλώντας όσους δεν δηλώσουν τώρα το αυθαίρετό τους- ότι θα βγουν σε «παγανιά» συνεργεία και πολλοί θα… πιαστούν.

▅ Τις τελευταίες δεκαετίες όλοι οι πολίτες είναι μάρτυρες μιας επαναλαμβανόμενης διαδικασίας νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Πρόκειταιγια μέτρα που στρέφονται ευθέως κατά του περιβάλλοντος, μέτρα αμιγώς εισπρακτικά, από τα οποία κάποιοι προσδοκούν ότι θα λειτουργήσουν και ψηφοθηρικά.

Οι ημιυπαίθριοι χώροι τού χθες είναι οι ημιπαράνομοι χώροι τού σήμερα. Αν νομικά καταρρεύσει η «τακτοποίηση», η ομηρεία θα γίνει διπλή και τριπλή.

Τέλος, διαφαίνεται ο κίνδυνος να υποχωρήσει δραματικά η πληττόμενη οικοδομική δραστηριότητα, αν απαιτηθεί να αναθεωρηθούν όλες οι μελέτες που συνοδεύουν όσες αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας έχουν ήδη υποβληθεί στα πολεοδομικά γραφεία.

ΠαΣοΚ: Η κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες
«Στον βωμό της δημοσιονομικής εκτροπής, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, όπως ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχθηκε, η κυβέρνηση εμπεδώνει στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα της πλήρους αναξιοπιστίας και αυθαιρεσίας του κράτους» δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Και πρόσθεσε ότι «αντί το οικονομικό διευθυντήριο της κυβέρνησης Καραμανλή να προχωρήσει σε τολμηρές τομές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης ώστε να μπει φρένο στις αλόγιστες σπατάλες, αντί να ανορθώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, αντί να αποτρέψει τη βίαιη αναδιανομή που συντελείται και να ζητήσει απ΄ όλους να συνεισφέρουν με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα, έρχεται, ύστερα από καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων, να ανακοινώσει την “τακτοποίηση” των ημιυπαίθριων και των κλειστών υπέργειων και υπόγειων χώρων». Η κυρία Κατσέλη τονίζει, τέλος, ότι η κυβέρνηση «εξαπατά τους πολίτες και τους καθιστά ομήρους της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, ζητώντας τους να πληρώσουν σήμερα κάτι το οποίο οι περισσότεροι έχουν ήδη πληρώσει, υπό την απειλή υψηλότερων προστίμων στο μέλλον. Πρόκειται περί ωμού κυβερνητικού εκβιασμού στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης».