Το είδος και το ύψος του επιτοκίου ενός στεγαστικού δανείου είναι καταλυτικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της συνολικής επιβάρυνσης του δανειολήπτη. Εκτός όμως από το επιτόκιο, οι δανειολήπτες πρέπει να δίνουν μεγάλη βαρύτητα και σε άλλα χαρακτηριστικά των προϊόντων των τραπεζών προκειμένου να επιλέξουν την κατάλληλη για αυτούς λύση.

Ετσι, βασικό χαρακτηριστικό είναι η διάρκεια του δανείου. Ο υποψήφιος δανειολήπτης πρέπει να γνωρίζει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια τόσο χαμηλότερη είναι η δόση, αν και αυξάνοντας τη διάρκεια θα αυξηθούν οι συνολικοί τόκοι που θα πληρώσει για το δάνειο.

Αλλο χαρακτηριστικό είναι οι λοιπές επιβαρύνσεις του δανείου. Ετσι, στη σύγκριση των προσφορών των τραπεζών ο δανειολήπτης θα πρέπει να συγκρίνει τα έξοδα που θα χρειαστεί να πληρώσει είτε εφάπαξ (αμοιβές δικηγόρων και μηχανικών για ελέγχους, έξοδα προσημείωσης κτλ.) είτε επαναλαμβανόμενα σε όλη τη διάρκεια του δανείου (όπως τα ασφάλιστρα πυρός- σεισμού για το ακίνητο, ζωής για τον ίδιο κτλ.).

Η ταχύτητα με την οποία μια τράπεζα μπορεί να εκταμιεύσει το ποσό του δανείου είναι επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο, ιδίως για όσους αγοράζουν ακίνητο και δεσμεύονται από το συμβόλαιο για τον χρόνο που πρέπει να εξοφλήσουν τον πωλητή.

Τέλος, ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξει ο δανειολήπτης είναι οι επιπλέον ευελιξίες που του παρέχονται. Ετσι, πολλές φορές η παροχή από την τράπεζα μιας περιόδου χάριτος, κατά την οποία δεν πραγματοποιείται καμία καταβολή από τον δανειολήπτη, ίσως είναι ευεργετική π.χ. στις περιπτώσεις όπου ο σκοπός του δανείου είναι η ανέγερση και ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει και ενοίκιο ώσπου να μετακομίσει στη νέα του κατοικία. Αλλες ευελιξίες που παρέχονται είναι αυτές που δίνουν τη δυνατότητα της παράλειψης ή καταβολής μειωμένης δόσης για κάποιο διάστημα. Με τη χρήση τέτοιων ευελιξιών μπορεί να αντιμετωπιστεί μια πρόσκαιρη δυσκολία στην αποπληρωμή του δανείου, η οποία θα μπορούσε να προκύψει σε όλους μας.

Ο κ. Ν. Ράικος είναι product manager της Μillennium Βank.