Προτού ο δανειοδοτούμενος αποφασίσει από ποια τράπεζα θα πάρει το στεγαστικό του δάνειο πρέπει να έχει κάνει πρώτα λεπτομερή έρευνα της συγκεκριμένης αγοράς ως προς τα παρακάτω στοιχεία και να έχει ελέγξει:

1. Σε ποιον δείκτη βασίζεται το συμφωνηθέν επιτόκιο (π.χ. Εuribor, ΕΚΤ), πότε μπορεί να μεταβληθεί και σε τι ποσοστό.

2. Το ποσό των εξόδων με τα οποία θα επιβαρυνθεί για τον τεχνικό έλεγχο καθώς και για τον έλεγχο τίτλων και εγγραφή προσημείωσης. 3. Ποια είναι η μέγιστη διάρκεια του δανείου και αν υπάρχουν επιβαρύνσεις σε περίπτωση πρόωρης μερικής ή ολικής αποπληρωμής. 4. Εως ποιο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

5. Αν το αγοραζόμενο ακίνητο είναι υπό κατασκευήν, θα πρέπει να ενημερωθεί ο δανειοδοτούμενος για τους όρους και τη διαδικασία των σταδιακών εκταμιεύσεων με την πρόοδο των εργασιών.

6. Ποιες είναι οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές καλύψεις και με τι όρους προσφέρονται από την τράπεζα.

Σημαντικό όμως είναι ο δανειοδοτούμενος να έχει υπολογίσει ότι η μηνιαία δόση του δανείου (σε συνδυασμό με τον συνολικό χρόνο αποπληρωμής, αλλά και με πιθανές μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων οικογενειακών εισοδημάτων για χαμηλά εισοδήματα και το 40% για πιο υψηλά εισοδήματα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην είναι η δόση «οριακή» (σε σχέση με τα εισοδήματά του) με τα τρέχοντα επιτόκια γιατί είναι βέβαιο ότι και τα επιτόκια θα αυξηθούν στο μέλλον και το κόστος ζωής θα ανέβει.

Σχετικά δε με το ποιο είδος επιτοκίου- σταθερό ή κυμαινόμενο – τον συμφέρει περισσότερο στη σημερινή χρονική στιγμή, θα πρέπει, για να αποφασίσει, να λάβει υπόψη του τη διαφορά κυμαινόμενου και σταθερού επιτοκίου σε αυτή τη συγκυρία, αλλά και να δει τις διαφορές αυτές κατά το παρελθόν όταν τα επιτόκια ήταν σημαντικά υψηλότερα. Είναι σίγουρο ότι τα επιτόκια είναι σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και γι΄ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να απορρίπτουμε εύκολα τη λύση του σταθερού επιτοκίου επειδή είναι ακριβότερο.

Τέλος, παρ΄ ότι τα προγράμματα ασφάλισης ζωής και ΜΟΑ δεν είναι υποχρεωτικά, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να ενημερώνονται αναλυτικά για τα πλεονεκτήματα αυτών των προγραμμάτων. Το κόστος αυτών των προγραμμάτων είναι μικρό σε σχέση με το ρίσκο που καλύπτει η ασφάλεια και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται θετικά από τους δανειολήπτες.

Ο κ. Γιάνκος Καλαΐτης είναι διευθυντής Διεύθυνσης Ιδιωτών της Ρroton Βank.