Σήμερα στην ελληνική αγορά υπάρχει πληθώρα προϊόντων τα οποία είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες κάθε δανειολήπτη. Το είδος του επιτοκίου (σταθερό ή κυμαινόμενο) αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο που επηρεάζει το κόστος δανεισμού και συνεπώς η επιλογή πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Η καθοδική πορεία των επιτοκίων έχει οδηγήσει τα κυμαινόμενα επιτόκια να βρίσκονται σήμερα σε μέσα επίπεδα στο 3,5%, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των πελατών να οδηγείται στην επιλογή κυμαινόμενου επιτοκίου. Βέβαια οι τράπεζες προσφέρουν παράλληλα ανταγωνιστικά προγράμματα σταθερών επιτοκίων για διάρκεια δύο ή τριών ετών, με επιτόκια γύρω στο 4%.

Το δίλημμα- σταθερό ή κυμαινόμενο- για όσους σκέπτονται να πάρουν στεγαστικό δάνειο πάντα υπάρχει. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν αναμένεται περαιτέρω σημαντική μείωση των επιτοκίων, τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή διότι διασφαλίζουν στον πελάτη αφενός χαμηλό επιτόκιο και αφετέρου τη σιγουριά μη αύξησης της δόσης του σε περίπτωση μελλοντικής ανοδικής πορείας των επιτοκίων.

Τα κριτήρια επιλογής επιτοκίου δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στο επιτόκιο ως νούμερο, αλλά να συσχετίζονται και με στοιχεία όπως η εκτίμηση για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, η διάρθρωση των εισοδημάτων και το προφίλ του δανειολήπτη.

Επίσης εξίσου σημαντικό κριτήριο είναι η εμπιστοσύνη, διότι το στεγαστικό δάνειο είναι μια απόφαση ζωής, που σημαίνει ότι η επιλογή της τράπεζας πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ο καταναλωτής ότι το προϊόν που επέλεξε θα διατηρήσει και στο μέλλον την ανταγωνιστική τιμολόγηση.

Εμείς στην Αttica Βank προτείνουμε στους ανθρώπους που επιθυμούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο να έρθουν να συζητήσουμε τις ανάγκες τους, να εξετάσουμε τις δυνατότητές τους και να τους βεβαιώσουμε ότι το δάνειό τους θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες τους και δεν θα κρύβει εκπλήξεις.

Ο κ. Μιχ. Ανδριώτης είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής της Αttica Βank.