Προφανής απάντηση στην ερώτηση για τις παραμέτρους που πρέπει να εξετάσει κάποιος προτού προχωρήσει στη μεταφορά του δανείου του σε άλλη τράπεζα θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη: «Η τράπεζα που προσφέρει το χαμηλότερο επιτόκιο». Αυτό, χωρίς να αποτελεί λάθος, είναι η μισή αλήθεια.

* Αν αφορά μετάλλαξη βραχυπρόθεσμου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό ή ενδεχομένως συγκέντρωση οφειλών, τότε πρέπει να προσέξει αν πράγματι τον συμφέρει. Δηλαδή, ένα χαμηλότερο επιτόκιο αλλά μεγάλο βάθος χρόνου ή ένα υψηλότερο επιτόκιο και σύντομο διάστημα αποπληρωμής; Δεν πρέπει να ξεχνάμε το «δεν είναι πάντα χρυσός ό,τι γυαλίζει». * Αν όμως η μεταφορά: α) δεν περιλαμβάνει αύξηση δανεισμού αλλά γίνεται μόνο για λόγους χαμηλότερης δόσης βάσει χαμηλότερου επιτοκίου ή β) πρόκειται για συγκέντρωση ομοιογενών οφειλών, π.χ. στεγαστικό και επισκευαστικό, τότε ο δανειολήπτης θα πρέπει να υπολογίσει σε πόσο χρόνο θα κάνει απόσβεση των οποιωνδήποτε εξόδων μεταφοράς σε σχέση με το χαμηλότερο επιτόκιο και έτσι μόνο θα κρίνει αν πράγματι τον συμφέρει.

Υπάρχουν μια σειρά παράγοντες οι οποίοι αναφέρονται στη συνέχεια που δρουν αθροιστικά και παράλληλα με το επιτόκιο τους οποίους θα πρέπει να εξετάσει κάποιος προτού αποφασίσει να μεταφέρει το δάνειό του σε άλλη τράπεζα:

1. Αν το δάνειο εξοφληθεί στην «αρχική» τράπεζα και χορηγηθεί νέο δάνειο (με νέα σύμβαση) από την «αποκτώσα», θα εγγραφεί νέα προσημείωση επί του ακινήτου, γεγονός που θα επιβαρύνει τον δανειολήπτη με ένα ποσό το οποίο ανέρχεται περίπου στο 0,8% του ποσού της προσημείωσης.

2. Τα ασφάλιστρα που θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης. Συγκεκριμένα κάθε στεγαστικό δάνειο καλύπτεται και από ένα ασφαλιστήριο πυρός και σεισμού, το κόστος του οποίου ποικίλλει από τράπεζα σε τράπεζα.

3. Το (πιθανό) κόστος πρόωρης μερικής ή ολικής εξόφλησης του δανείου, ανάλογα με τη χρονική στιγμή που θα λάβει χώρα. Είναι μια παράμετρος η οποία θα πρέπει να έχει αποσαφηνισθεί εξαρχής και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ο κ. Α. Κλάδης είναι επικεφαλής της Στεγαστικής Πίστης της Ρrobank.