Η αγορά των στεγαστικών δανείων σήμερα χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία προϊόντων και προσφορών, μέσα από την οποία ο καταναλωτής συνήθως αντιμετωπίζει δίλημμα ως προς την επιλογή του καταλληλότερου προγράμματος για τις στεγαστικές του ανάγκες.

Η επιλογή στεγαστικού δανείου προϋποθέτει τη δημιουργία μακροπρόθεσμης σχέσης μεταξύ του πελάτη και της τράπεζας. Ετσι, ο καταναλωτής θα πρέπει να επιλέξει πρώτα την τράπεζα. Η επιλογή αυτή δεν πρέπει να στηρίζεται σε ευκαιριακές παραμέτρους που κατά καιρούς προωθούνται σε μεμονωμένα προϊόντα, αλλά στη συνολική φιλοσοφία και κουλτούρα ενός οργανισμού.

Ενα από τα προϊόντα τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον της στεγαστικής πίστης είναι η μεταφορά υπολοίπου υφιστάμενου στεγαστικού δανείου. Η μεταφορά στεγαστικού δανείου αποτελεί μια συμφέρουσα λύση για παλιούς δανειολήπτες, οι οποίοι συνήθως έχουν υψηλότερα επιτόκια στο δάνειό τους. Η μεταφορά μετατρέπεται σε σχετικά εύκολη υπόθεση για όσους δανειολήπτες θεωρούν ότι μπορούν να επιτύχουν καλύτερη τιμολόγηση, ευνοϊκότερους όρους ή ακόμη και καλύτερη εξυπηρέτηση από κάποια άλλη τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, ο δανειολήπτης κατά τη μεταφορά μπορεί να πετύχει, εκτός από δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής και ευελιξία στον τρόπο αποπληρωμής, τη δυνατότητα μετατροπής της κατηγορίας του επιτοκίου που έχει ήδη συμφωνηθεί, δηλαδή μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό ή το αντίστροφο.

Από την άλλη πλευρά, ο δανειολήπτης οφείλει να λάβει υπόψη του: – το κόστος αποπληρωμής του δανείου στην πρώτη τράπεζα, – το κόστος εγγραφής νέας προσημείωσης, νομικού-τεχνικού ελέγχου στην τράπεζα όπου θα μεταφερθεί το δάνειο.

Με βάση τα ανωτέρω, καλό θα ήταν να εκτιμηθεί η σχέση κόστους/οφέλους από τον πελάτη ώστε η μεταφορά του στεγαστικού δανείου να υπερκαλύπτει τα παραπάνω κόστη και να αξίζει την προσπάθεια και τον χρόνο που θα χρειαστεί ο ενδιαφερόμενος για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Ο κ. Γρηγόρης Τζανέτος είναι διευθυντής Χορηγητικών και Καταθετικών Προϊόντων του Τομέα Ιδιωτών της Τράπεζας Κύπρου.