Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο υποψήφιος δανειολήπτης να επιλέξει το στεγαστικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται καλύτερα όχι μόνο στις σημερινές αλλά συνάμα και στις μελλοντικές απαιτήσεις του. Επειδή η επιλογή του χρόνου και του τρόπου αγοράς κατοικίας είναι σίγουρα μια απόφαση ζωής, υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που έχουν εξέχοντα ρόλο τόσο στον ομαλό όσο και στον πλέον ωφέλιμο τρόπο χρηματοδότησης. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν:

1) Στην επιλογή της διάρκειας: να είναι σίγουρος για τη δυνατότητα «εύκολης» εξυπηρέτησης του δανείου του. Δηλαδή να επιλέξει τη διάρκεια του δανείου που τον εξυπηρετεί, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή του χωρίς προβλήματα ακόμη και σε μια έκτακτη κατάσταση.

2) Στο νόμισμα χρηματοδότησης: σήμερα που δίνονται επιλογές χρηματοδότησης σε διάφορα νομίσματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να σταθμίζουμε το γεγονός ότι τα εισοδήματά μας είναι σε ευρώ και να γνωρίζουμε ότι επιλέγοντας χρηματοδότηση σε άλλο νόμισμα είτε αναλαμβάνουμε κάποιο ρίσκο, είτε συνήθως πληρώνουμε ακριβότερο επιτόκιο για προστασία από τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

3) Στην ευελιξία: το δάνειο που θα επιλέξει να του δίνει τη δυνατότητα να μεταβάλει τόσο τη διάρκεια αποπληρωμής, σύμφωνα με τις εκάστοτε δυνατότητές του, όσο και το είδος του επιτοκίου (π.χ. από κυμαινόμενο σε σταθερό).

4) Στην πρόωρη εξόφληση: να μην επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος σε περίπτωση πρόωρης, μερικής ή ολικής, αποπληρωμής του δανείου του.

Θα ήθελα επιπροσθέτως να σημειώσω ότι αναφερόμενος κάποιος στον παράγοντα επιτόκιο, συνήθως εννοεί το ύψος του επιτοκίου και μόνο. Ωστόσο ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο αποτελεί και το είδος του επιτοκίου (σταθερό ή κυμαινόμενο), που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέψουμε. Γενικότερα παρατηρείται ότι τους δανειολήπτες απασχολεί κυρίως το επιτόκιο και συνεπώς η δόση που πληρώνουν σήμερα και όχι το επιτόκιο και η δόση που θα πληρώνουν έστω και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Ενα στεγαστικό δάνειο διαρκεί πολλά χρόνια, και αυτό θα ήταν καλό να το θυμόμαστε πάντα στις σχετικές αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε.

Στη Μarfin Εgnatia Βank η πρότασή μας είναι να δίνουμε σήμερα τη δυνατότητα στον πελάτη μας να «μοιράσει» τον κίνδυνο του είδους επιτοκίου και να συνδυάσει τη σταθερότητα της δόσης που παρέχουν τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου, αλλά ταυτόχρονα και την ευελιξία που παρέχουν τα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου. Συγκεκριμένα υπάρχει η δυνατότητα, μέρος του συνολικού δανείου να χορηγείται με σταθερό επιτόκιο και το υπόλοιπο με κυμαινόμενο.

Ο κ. Β. Περίδης είναι διευθυντής Προϊόντων Καταναλωτικών και Στεγαστικών Δασνείων της Μarfin-Εgnatia Βank.